Tidigare har anställda kunnat använda sin jobbtelefon med abonnemang mot fast avgift för privata samtal både på och utanför arbetsplatsen utan någon förmånsbeskattning. Du som arbetsgivare har fått bedöma i varje enskilt fall om det är ”av väsentlig betydelse” för dina anställda ska kunna utföra sitt arbete, att de kan ta med sig sin telefon hem. Skatteverket menade då att förmånen att kunna ringa privata samtal var av så pass begränsat värde att den var svår att särskilja från nyttan i att också kunna ringa samtal i tjänsten.

Från och med den 9 juli 2014 gäller följande för privat användning av elektronisk utrustning med abonnemang mot fast avgift. Om en anställd använder sin telefon, dator, läsplatta eller router för privat bruk utanför ordinarie arbetsplats är förmånen bara skattefri om det är väsentligt för att arbetsuppgifterna ska kunna utföras att hon eller han har tillgång till den elektroniska utrustningen utanför sin ordinarie arbetsplats. Vidare ska det vara svårt att särskilja förmånen från nyttan i anställningen.

Om den anställde tar med sig den elektroniska utrustningen utanför den ordinarie arbetsplatsen utan att det är nödvändigt för arbetets utförande ska den anställde förmånsbeskattas för marknadsvärdet av den privata användningen och möjligheten att använda utrustningen privat. Förmånsbeskattning kan endast undgås om utrustningen inte används för privat bruk och det finns ett avtal mellan arbetsgivare och den anställde där det framgår att utrustningen inte får användas för privat bruk.

När det gäller andra privata tjänster via elektronisk utrustning omfattas de nu, precis som tidigare, inte av skattefriheten om de ligger utanför den fasta avgiften och faktureras särskilt. Detta gäller oavsett om det privata användandet sker på eller utanför den ordinarie arbetsplatsen.

Precis som tidigare gäller att anställda som i andra fall har rätt att fritt använda elektronisk utrutning, det vill säga har andra abonnemang än mot fast avgift, ska förmånsbeskattas för den privata användningen.

För mer information se http://www.pwc.se/sv/kontor/gavle.jhtml


PwC Sverige är marknadsledande inom revision, redovisning, skatt- och affärsrådgivning med 3 800 medarbetare och 100 kontor runt om i landet. Med erfarenhet och unik branschkunskap utvecklar PwC värden för 60 000 kunder vilka utgörs av globala företag, svenska storföretag och organisationer, mindre och medelstora, främst lokala företag samt den offentliga sektorn.

PwC Sverige drivs som en självständig och oberoende juridisk enhet och ingår i det globala nätverket PwC och delar där kunskaper, erfarenheter och lösningar med 184 000 medarbetare i 157 länder för att utveckla nya perspektiv och praktiska råd.

PwC Sverige erbjuder tjänster inom följande affärsområden:
Revision
Redovisning
Skatt
Corporate Finance
Consulting
Riskhantering
HR-rådgivning
Utbildning