Fredrik Söderberg, Pronordic, som är byggherre för Silvertornet, hälsade välkommen och berättade om visionerna för Silvertornet.
– Det handlar om fem delar, visionen, läget, boendet, miljön och mervärdet, sa Fredrik Söderberg. Visionen är att vi ska åstadkomma ett förstklassigt boende i de tre kvarter vi ska bebygga vid Muréngatan i totalt 9 etapper.
Arbetet började 2008 med detaljplanen som blev klar 2012.
– Det är ett utmärkt läge, ett A-läge för bostäder, sa Fredrik Söderberg. Det är nära både till stadens centrum och till havet och naturen.
Visionen
Tanken är att Silvertornet ska erbjuda ett boende som inte kräver att man måste ha bil. En bilpool i Sunfleets regi ska erbjuda bil när det behövs. Det är gång- och cykelavstånd till det mesta som Gävle kan erbjuda nära centrum, från Stadsparken och Boulognerskogen till Järnvägsmuséet och båtplats i Gavleån.
– Planeringen är inriktad på effektiva och bra hem med hög kvalitet, sa Fredrik Söderberg. Det ska vara enkelt och smidigt att bo i Silvertornet.
Huset får en mix av bostäder med olika typer av planlösningar. Det blir 27 st två rum och kök (49 till 75 kvm) samt 35 st tre rum och kök (75 till 95 kvm), totalt 62 st. Det blir dessutom väl tilltagna balkonger, uteplatser och en takterrass. Inriktningen är att skapa mervärden som kommer köparna till godo på mer än ett sätt!
Tidig samverkan med lokala entreprenörer har lett fram till en väl definierad kvalitet och låga driftkostnader, även i framtiden.
– Vi vill kunna känna stolthet över att kunna lämna över det här huset till bostadsrättsföreningen och köparna, sa Fredrik Söderberg. Det kommer dessutom att bli ett nytt landmärke för Gävle.
– Jag bor i Uppsala och där skulle vi aldrig kunna bygga sådana här hus centralt, sa Fredrik Söderberg. Man skulle skymma alla möjliga historiska byggnader, men här bygger vi på det som tidigare varit ett industriområde med bland annat Elektroverken.
Arkitekturen
Lotta Lindh, Sweco, är arkitekt för området och har arbetat med projektet sedan 2011 och det började med Humanas vårdboende. Fasaderna är en mix med grått tegel på de lägre delarna och fasadtrianglar på de högre delarna. Tringlarna har metallyta och i olika kulörer, vitt, silver och brons. Kulörerna blandas men fasaden blir mörkare i den nedre delen och ljusare högre upp för att byggnaden ska kännas ”lättare”.
– Vi börjar nu detaljprojektera Silvertornet för att bygget ska kunna starta som planerat, sa Lotta Lindh.
Miljön
Ulrika Nordqvist Gräll, Prenova, arbetar med miljöfrågorna.
– Vi planerar för låg energiförbrukning och sunda material, sa Ulrika Nordqvist Gräll. Målet är att Silvertornet ska ha 70 procent av energiförbrukningen jämfört med ett konventionellt hus.
Värmeåtervinning på ventilationen, tjockare isolering och mer välisolerade fönster är en del av receptet för lägre energiförbrukning.
Byggnaden
Urban Öhman, projektledare på Prenova som bygger huset, berättade att det krävs en avancerad grundläggning för Silvertornet med omfattande pålning. Materialval och planering sker omsorgsfullt med målet att huset ska ha låga driftkostnader även i framtiden.
– Med tanke på järnvägen så har vi valt fönster med betydligt högre ljudreducering än som krävs, 50 dB i stället för 40 dB, sa Urban Öhman. Skillnaden motsvarar en halvering av ljudnivån jämfört med det som krävs.
Det blir också bättre ljudisolering mellan lägenheterna än vad myndigheterna kräver.
Med tanke på husets höjd planeras också för Räddningstjänsten med bland annat vattenposter på varje våningsplan så att räddningspersonalen inte ska behöva dra slang mellan våningarna. Hissarna blir också brandsäkra och ska kunna användas för evakuering.
Silvertornet beräknas kunna byggas på 20-22 månader så om byggstarten kan ske i oktober i år så ska man kunna börja flytta in hösten 2018.
Parkering och förråd
Det byggs ett parkeringsgarage under innergården med plats för 20 bilar. Dessutom finns 20 platser med motorvärmaren på andra sidan Muréngatan. Förråden finns i källarplanet och storleken på dem är anpassat efter storleken på respektive lägenhet.
Det blir också en övernattningslägenhet i Silvertornet.
Informationsmaterial
På hemsidan kan man titta på lägenheterna hur de kommer att se ut invändigt. Det är Alexander Romin, Diakrit, som översatt platta ritningar till en animerad miljö där man kan se sig omkring i lägenheten!
Takterrass
På översta planet byggs en gemensamhetslokal pentry samt med gym, bastu och dusch. Utanför blir det en takterrass med grill, spabad och utrymme för sköna solstunder.
Säljprocessen
I mitten av mars beräknas försäljningen av lägenheterna kunna påbörjas. Det är Jonas Östblom och Karolina Nilsson på Svensk Fastighetsförmedlingen som har hand om försäljningen. Det gäller att anmäla intresse för en lägenhet så snart som möjligt för att komma lågt fram i kön.
– Vi kommer ganska snart att kunna skriva bindande och villkorat förhandsavtal, sa Jonas Östblom. Byggstarten fastställs när vi sålt 70 procent av lägenheterna.
Bostadsrättsföreningen håller på att bildas och man räknar med att den ska vara klar lagom till säljstarten.
Några röster om Silvertornet
Bo och Ing-Marie Eriksson har gjort en intresseanmälan för en 2 rum och kök med både inglasad balkong och uteplats. – Det känns rätt med tanke på att vi bott i hus sedan 1972. Man behöver tiden fram till inflyttningen för att städa ur huset!
Gurli och Gunnar Källberg är bara i början av sin väg till lägenhet. – Vi har bott i hus i 30 år så vi funderar på lägenhet. Silvertornet verkar vara ett spännande och bra projekt som ser intressant ut.
Så om du vill bo i Gävles högsta bostadshus så är det bästa att anmäla intresset så snart som möjligt!