Kommunens beskrivning av projektet: ”Planens syfte är att möjliggöra en ny tornbyggnad vid Folketshus med nya bostäder och centrumfunktioner. Tornbyggnaden kommer att utgöra ett nytt landmärke med samtida arkitektur och ge ett tydligt avtryck från vår tids stadsbyggnad.
Tornbyggnaden kommer i huvudsak att innehålla bostäder vilket kommer att bidra positivt till ett levande centrum och ökat stadsliv. Tillskottet av nya bostäder kommer även att bidra till ökade flyttkedjor på bostads-marknaden. Projektet bidrar positivt till att minska den bostadsbrist som råder i Gävle stad.
Centrala bostäder med närhet till arbete, kommersiell- och offentlig service bidrar till lågt transportbehov och därmed minskad klimatpåverkan.
Tornet innehåller ca 100 nya bostäder och är 24-32 våningar högt.”
Den som vill lämna synpunkter kan skicka in dem till Gävle Kommun, anvisningar finns på: http://www.gavle.se/Bygga-bo-miljo/Kommunens-planarbete/detaljplaner/Soder-252---Folketshus/
Där finns också länkar till Planbeskrivning, Plankarta, Bullerutredning, Siktstudie och Skisser.
En Facebook-grupp har bildats där den som har synpunkter kan göra sig hörd: https://www.facebook.com/groups/514714765338008/?fref=ts
De närboende, bland annat i Gamla Gefle, protesterar mot insyn från lägenheterna i höghuset/tornet.
Fotografen Per-Erik Jäderberg bor i sitt föräldrahem på Övre Bergsgatan.
– Jag tycker att de kan placera tornet på Alderholmen i stället! Där passar det bättre!
Som jämförelse är det planerade trygghetsboendet brf Takterrassen på Muréngatan tänkt att byggas med 15 våningar i högdelen och 7 våningar i den lägre delen.