Bland de deltagande på resan fanns bland annat Lunds Renhållningsverk, Uddevalla Kraft AB, Gästrike Återvinnare och Familjebostäder. Förutom svenska deltagare fanns det även representanter från Norge, Finland och Ryssland.



Resan började i staden Lyon där deltagarna möttes upp för en gemensam inledande middag på en liten autentiskt familjerestaurang där stämningen var god och den lyonesiska maten, om möjligt, ännu bättre. Efter en bekväm natt på ett futuriskt hotell började den följande dagen på ∑-Sigmatech som är Plastic Omniums koncerncenter för forsknings- och utvecklingsarbete. Där fick de lyssna på Jean Tronton och Lucie Buffet som bland annat berättade om möjligheterna att utveckla sina egna lösningar i konceptet "Your City, your Design".

Det imponerande centret ∑-Sigmatech, som betyder "summan av teknik", är 15 000 kvadratmeter stort. Där arbetar 520 tekniker och ingenjörer, varav 30 är dedicerade specifikt för Plastic Omnium Environments produktutveckling. För PO har centret en stor betydelse sedan tio år och man tar cirka 40 miljöpatent per år.
– Soptunnor är urbana möbler! De är inte längre bara kärl utan har blivit en del utav stadens design, berättade Jean Tronton inleveleserikt medan han visade på exempel med egendesignade serier av avfallsinsamlingslösningar som gjorts i bland annat Madrid. 



Något som diskuterades var fler olika öppningsmöjligheter av kärlen. Ett problem som tagits i åtanke är att få vill ta i handtag eller lock för att öppna behållarlösningarna.

– Pedalöppning har ökat och blivit ett mer populärt alternativ då man slipper ta i någon yta för att slänga sitt avfall, berättar Anna Grill Biewer, säljansvarig för södra Sverige på Plastic Omnium. 



När det kommer till design ökar möjligheterna med både färgval, formgivning och olika mönster. Undersökningar visar att nu är det diskreta färger som är mest populärt. Samtliga färger går att framställas i 100 % Green Made, som är polyetenplast tillverkad av sockerrör istället för oljebaserade ämnen. Dessa kärl är 100 procent återvinningsbara och dessutom koldioxidbindande vilket bidrar till en minskad växthuseffekt. Önskas ett kärl som innehåller 100 procent återvunnet material finns det en nyans av grönt och grått som kan dölja alla färgpigment i den insamlade råvaran.

– Allt fler städer efterfrågar en individuell design och estetik gällande deras renhållning, sophantering och källsortering, berättade Tomas Björk, vd på Plastic Omnium. 


På utomhusutställningen vid centret visades även nyheter som ännu inte släppts. De deltagande fick granska tömning av olika bottentömmande lösningar som var helt eller delvis under jord. Problem diskuterades och nya lösningar presenterades under dagen.

Med vackra vyer över blommande rapsfält gick resan sedan vidare till muromgärdade medeltidstaden Langres där natten spenderades på ett charmigt gammalt hotell. Morgonen efter besöktes Plastic Omniums fabrik som har 200 anställda och producerar dygnet runt. Kvalitetsansvarige Denis Obriot visade alla runt och berättade om verksamheten. För att tåla hårda väderförhållanden och få en så lång livslängd som möjligt på deras produkter görs det mer än 30 olika tester på färdiga kärlmodeller. Tester som sker löpande för att säkerställa produktkvaliteten.



I fabriken fick de se världens största formsprutningspress som fyller stora gjutformar för att producera plastkärlen. Gjutformarna, som tar cirka nio månader att utveckla och tillverka, väger tiotals ton och kostar miljoner att producera. Det ställdes många frågor och dagen flöt förbi alldeles för fort. Men innan det var dags att bege sig hemåt igen gjordes ett stopp på en vackert beläget restaurang mitt bland de rika vingårdar i Bourgogne. Där avnjöts Boeuf Bourgogne tillsammans med utsökta viner innan bussen förde resenärerna åter till flygplatsen. 



– Vi planerar redan för nästa resa som kommer gå av stapeln tidig höst nästa år, berättar Richard Pålsson, säljansvarig för mellersta Sverige på Plastic Omnium. Vi hoppas självklart på en minst lika lyckad resa och ser fram emot mogna druvklasar och att få återse några ansikten såväl som ett gäng nya nyfikna deltagare!


______



Fakta:
Plastic Omnium säljer produkter och lösningar för renhållning, sophantering och källsortering främst till kommuner, renhållningsbolag och -entreprenörer, såväl privata som kommunala. Plastic Omnium tillhandahåller även lösningar för Identifiering, Service och Underhåll.

Plastic Omnium AB är ett helägt dotterbolag till franska Plastic Omnium Environment SA, Europaledande företag inom området, och ansvarar för koncernens marknader i Norden (Sverige, Finland, Norge, Danmark och Island). I gruppen ingår sedan oktober 2007 även SULO Umwelttechnic, vilket gör Plastic Omnium till Europas ledande tillverkare av avfallsbehållare i plast med en årlig tillverkningskapacitet på mer än 5 miljoner behållare.