I den frivilliga eller ofrivilliga ambassadör-roll som jag ganska ofta klär mig har jag som slagord att tv-spel faktiskt kan vara vad som helst. Möjligheterna och potentialen är större inom tv-spel än någon annanstans inom kulturen, mycket för att det är en kulturform som binder samman andra kulturuttryck. Tv-spel är fantastiskt. Utan motstycke. Men ibland är det verkligen inget annat än ”bara” tv-spel. Ganska, eller helt meningslöst. Kvällen när mamma ringde var det verkligen inget annat än ett slappt tidsfördriv.

Just nu slits jag mellan två olika spel: Dragon Age: Inquisition och Grand Theft Auto Online. Det förstämda borde jag spela mer av, medan jag tenderar att spela lite för mycket av det sistnämnda. Den röda tråden genom båda dessa spel är att du ägnar otroligt mycket tid åt att göra saker som kan betraktas som meningslösa, både inifrån och utifrån. Samla 20 blommor och 30 kg järn för att skapa en uppgradering till ett vapen. Där har vi Dragon Age: Inquisition i ett nötskal. Du gör ganska många ganska tråkiga saker, för att det är rätt kul, ironiskt nog.
I GTA Online kan du spendera både tid och pengar på att köpa lägenhet, bilar, tatueringar, frisyrer och kläder. Vissa grejer fyller en spelmekanisk funktion, medan andra endast är estetiska förändringar. Men jag och vissa ur mitt gäng i spelet har tagit det steget längre och rollspelar stora delar av spelet utifrån eget manus. Vi dricker sprit och lyssnar på hiphop i någons lägenhet, vi åker runt ute på landsbygden och rånar bensinstationer trots att belöningen knappt är värd det. Vi gör det för att det är så gruppen rullar.

Det ironiska är att det meningslösa i GTA Online för det mesta inte ger mig något alls av värde sett till spelets mekanik eller statistik. Det är bara i mitt huvud det betyder något. Men kanske är det just där som spel ska hitta sin mening? För där jag med väldigt jämna, täta mellanrum blir tokfrustrerad på Dragon Ages långsamma hästar, meningslösa springande och ändlösa harvande mot nästa level så kan jag snarare finna tid att andas ut i GTA Online. När jag rullar hemåt efter en kväll kantad av lyckade och mindre lyckade uppdrag stortrivs jag med mitt spelande. Jag tar ett extra varv runt staden och ett extra djupt andetag av den totala, underbara meningslösheten.
För visst är det så att vi ganska ofta också lurar oss själva att tv-spel är mer allvarligare än vad det allt som oftast är? Det är en del av tv-spel som utvecklare sällan talar om, men som många av oss har upplevt på ett sätt eller ett annat. Och det är verkligen inget fel i det. Bara i ett riktigt bra spel kan du vara tillfreds med att göra absolut ingenting.

Anders Brunlöf
Svampriket.se