Det hela började när några grabbar från byn fick upp ögonen, eller snarare öronen för den amerikanska folkmusiken. Bluegrassmusiken passade i Torsåker som handen i handsken! Intresset växte och sommaren 1984 gick Torsåkers första bluegrassfestival av stapeln. Festivalen hölls under de första åren vid Torsåkers Hembygdsgård, men i takt med att publiksiffran höjdes, flyttades festivalen till byns centrum. Under de senaste åren har ett gott samarbete med Tors Loge byggts upp och vi är otroligt glada att vår festival kan arrangeras just här, i byns bultande hjärta. På Tors Loge kommer årets festival att starta upp redan på fredagen, för att nå sin kulm under lördagen, då 18 band uppträder från två scener. Söndagen avslutar vi med en bluegrassgudstjänst i Torsåkers kyrka, ett mycket populärt inslag och avrundande av helgen.

Under de senaste 30 år har, förutom den svenska eliten inom bluegrassmusik, gäster och artister från runt om i världen besökt Torsåker och spelat på dess festival. Så blir det även detta år. Inte mindre än sex internationella akter bjuds för publiken. Bluegrassmusiker från Storbritannien, Belgien, USA, Tyskland, Finland och Danmark kommer under lördagen att turas om och éntra scenen, medan de självfallet får dela med sig av rampljuset till riktigt skickliga svenska band. Festivalens eget husband, Downhill Bluegrass Band, kommer sedvanligt att spela. Andra band som är att rekommendera är Spinning Jennies, som genom svenska texter ger ny touch till gengren, Le Chat Morte liksom Good Harvest bjuder på alternativ och nymodig bluegrass, medan Grassride står för fasthållandet av den traditionelal amerikanska folkmusiken. Ett svenskt band som gör repris på festivalen efter många år på bortaplan är G2, och vi tror på ett välstämt återseende – och hörande. Extra roligt är att få presentera Weeds, som tycks återuppstå från vad man trott var det döda. Festivalens grundare och första general, Lars Blom dammar av sitt tidigare bluegrassband för att från scenen fira och hylla 30årsjubileet. Med sonen Tomas Bloms nya textmaterial är detta en spelning att med spänning se fram emot! För att främja en fortlevnad och föryngring bland såväl åhörare som musiker, kommer det även i år att arrangeras workshops för olika instrument, liksom jam där spelfärdigheten, under trevliga former, kan förbättras.

Torsåkers Bluegrassfestival är till syvende och sist en folkfest, för såväl ung som gammal. En familjär festival mitt i den svenska sommaridyllen. Under första helgen i juli bör man alltså befinna sig på Torsåkers Bluegrassfestival, en musikupplevelse att räkna med i flera år framöver.

Besök gärna http://www.bluegrass.nu eller Facebook