Märkbara förändringar mot tidigare är visas på funktionerna: Cykelmöjligheter, Parkeringsmöjligheter och annan service som höjts och funktionerna: Butiker, Trygghet, Städning och Torghandel som sänkta. De övriga funktionerna ligger oförändrade eller har en liten ökning
Sex funktioner ges högre betyg i Gävle än i Stockholm, främst Parkeringsmöjligheter, Cykelmöjligheter och Tillgång till toalett. Endast två ges lägre Trygghet och Butiker 2,8(3,1).
Värt att uppmärksamma lite extra är att Restaurang och Café 3,2(3,1) likväl som Personlig service butik 3,6(2,9) skattas högre i Gävle än i Stockholm.
Under november månad 2014 genomfördes på uppdrag av Gävlecentrumsamverkans 379 intervjuer om attityden till Gävle city. De intervjuade har en jämn fördelning på kön och ålder(14år-65+). De har med hjälp av en skala 1-4 bedömt 21 funktioner. Medelbetyg per funktion redovisas och jämförs med motsvarande undersökning i december 2001 och oktober 2012 samt med liknande undersökning i Stockholm city under maj 2014.
2014 tillfördes 4 nya funktioner till underlaget som tidigare bestått av 17 funktioner. De fyra är: Konst o skulptur i ute miljö, Kulturutbud, tillgänglighet med bil och nöjen. Samtliga av de nya funktionerna ges höga betyg.
De högsta medelbetygen får nämnda funktioner Konst och skulptur i utemiljöer och Kulturutbud 3,7samt Annan service och personlig service butik 3,6. Funktionerna Busstrafik och Cykelmöjligheter får också höga betyg 3,5, det vill säga långt över godkänd nivån som ligger på 2,5.
Det lägsta medelbetyget får Torghandel och Tillgång till toaletter 2,6. Betyg som innebär godkänt i den fyragradiga skalan.