I början av sommaren hölls FN-konferensen Rio+20. Över 50 000 representanter från regeringar, parlament, organisationer och näringsliv från hela världens samlades för att diskutera grön ekonomi, hållbar utveckling och fattigdomsbekämpning.

Inför konferensen hade Rio de Janeiro beställt 50 000 av Plastic Omniums 240-literskärl tillverkade i 100 % Green Made. Plasten tillverkas av sockerrör istället för oljebaserade ämnen, är 100 procent återvinningsbar och dessutom koldioxidbindande vilket bidrar till en minskad växthuseffekt.

De orangeblå kärlen, som användes vid de olika konferensanläggningarna och till stadens sophantering, blev även en investering i miljömålen för minskning av deras koldioxidutsläpp.
– När ett sopkärl är tillverkad av HDPE-plast från fosilolja står råmaterialet för 70 procent av koldioxidutsläppet till atmosfären. Produktion och transport står endast för 30 procent. Genom att använda biobaserad plast minskar utsläppet med cirka 1,7 kilo per kilo tillverkat kärl. Varje Rio-soptunna minskar utsläppet med 23 kilo vilket blir 1150 ton totalt. Nu vet vi att Rio-konferensen resulterade i minst en grön investering för en hållbar utveckling, säger Richard Pålsson, marknadsansvarig på Plastic Omnium.

____

Fakta:

Plastic Omnium är ett cleantechbolag som säljer produkter och lösningar inom renhållning, sophantering och källsortering. Deras kunder är främst kommuner, renhållningsbolag och entreprenörer, såväl privata som kommunala. Förutom marknadens bredaste sortiment av behållarlösningar och plastkärl erbjuder de även nyckelfärdiga källsorteringshus och bottentömmande återvinningsstationer som är helt eller delvis under jord. De tillhandahåller även lösningar för gatu- och parkmiljöer.

Koncernen
Plastic Omnium AB är ett helägt dotterbolag till franska Plastic Omnium Environment SA, Europaledande företag inom området, och ansvarar för koncernens marknader i Norden (Sverige, Finland, Norge, Danmark och Island). I gruppen ingår sedan oktober 2007 även SULO Umwelttechnic, vilket gör Plastic Omnium till Europas ledande tillverkare av avfallsbehållare i plast med en årlig tillverkningskapacitet på mer än fem miljoner behållare.

För mer information se:
http://www.plasticomnium.se