I Gävle finns det i dagsläget 17 st byggklara tomter till försäljning plus tre stycken som är detaljplanelagda men inte byggklara än. Det pågår också arbete med detaljplaner för södra Hemlingby och västra Lindbacka, men de är förmodligen inte klara förrän 2018.
I Sandviken är läget bättre, där finns det 35 byggklara villatomter att köpa av kommunen! Västerås är större än Gävle men inte så mycket större att det förklarar varför det finns 174 lediga tomter där, enligt kommunens hemsida.
– Läget ser bra ut i Sandviken, men man skulle alltid kunna önska att vi skulle kunna erbjuda fler tomter eftersom efterfrågan ökar, säger Tommie Larsson, som jobbar med tomtkön på Sandvikens kommun. 2015 sålde vi 6 tomter och i år redan en och det är okej.
En jämförelse med Sundsvall blir mer rättvis eftersom båda kommunerna är huvudorter i sina regioner. Där har kommunen hela 35 byggklara tomter, men tyvärr inte med centrumnära läge. Essvik är närmast och då är det nästan 2 mil till centrum.
Mikael Nilzon säljer Hjältevadshus i Gästrikland och Dalarna och är lite bekymrad.
– Det skulle behövas betydligt fler villatomter i Gävle eftersom efterfrågan är så stor på grund av inflyttningen att vi har fått ett glapp där efterfrågan är klart större än tillgången, säger Mikael Nilzon. Problemet borde åtgärdas snarast.
Finns det andra möjligheter än att ”bryta ny mark”?
- Alla nybyggare letar inte tomt i nyproducerade villaområden, säger Mikael Nilzon. Det finns gott om strötomter i befintliga villaområden på mark som kommunen äger och de behöver ta fram dem och göra dem tillgängliga för försäljning.
Roland Nilsson, M, tillträdde som ordförande för Samhällsbyggnadsnämnden vid årsskiftet, är bekymrad.
– Det här är ju inte bra, vi måste ju ha en rejäl buffert för att kunna klara tillväxtmålen och mark finns ju så det måste gå att rätta till, säger Roland Nilsson. Det finns ju också möjligheter för oss här i Gävle att ordna väldigt attraktiva havsnära tomter som skulle kunna vara en bra draghjälp för oss att locka hit människor från storstadsområdena.
Det finns också privatägda tomter men de finns inte redovisade i den här jämförelsen eftersom de uppgifterna inte fanns tillgängliga för oss. I Järvstahöjden, mittemot Järvsta vid avfarten till Mårtsbo, finns några lediga tomter kvar.
Anders Atterbrand är avdelningschef på Mark och Exploatering i Gävle kommun.
- Det är ett stort tryck på bostadsmarknaden i Gävle och vi jobbar med att få fram olika sorters bostäder, säger Anders Atterbrand. Under 2017 kommer inte så många villatomter ut, däremot arbetar vi med att bygga infrastrukturen i våra nya områden
Vilka nya områden är på gång? Det pågår ju också arbete med planer för södra Hemlingby och västra Lindbacka, men de är förmodligen inte klara förrän 2018
- Som tidplanerna ser ut just nu kommer vi i Södra Hemlingby få fram cirka 50 rad- och kedjehus 2018, och senare kommer cirka 80 småhustomter, säger Anders Atterbrand. I Lindbacka Västra blir det cirka 65 tomter, och dessa kommer enligt tidplanen under 2018.
Det är det som är på gång i Gävle kommun just nu och dessutom förs diskussioner om ytterligare områden, men där har man inte kommit lika långt.
Vi kan konstatera att tillgången kommer att bli bättre om något år, om det räcker återstår att se!