Jonas von Essen innehar han titeln "Världsmästare i Minne" och kan komma ihåg nästan vad han vill. Hur gick det till? Jo, han upptäckte det som kallas för minnestekniker. Dessa tekniker visade sig vara både ruskigt effektiva, riktigt roliga och så enkla att Jonas idag är säker på att vem som helst kan lära sig dem. Visst, vem som helst kanske inte kan bli just världsmästare i minne, men vem som helst kan få ett minne i mästarklass och det kommer alltså deltagarna på affärsnätverket effect plus+ årliga kryssning att få lära sig mer om då Jonas inleder förmiddagspasset på kryssningen den 18 september.

– Fantastiskt kul att få presentera en kille av den här kalibern för vårt nätverk, säger Nalle Rydstrand, verksamhetsansvarig för effect plus+. Vi verkar ju för att man skall få kunskaper, kontakter och ha kul. Och då är det ju toppen om vi nu kan lära oss att komma ihåg så mycket som möjligt av det!


Jonas började träna sitt minne i juni 2012. Hans mål var då att ställa upp i SM i minne som skulle hållas i Göteborg tre månader senare.
Efter många sommarlovstimmar spenderade med att stirra ner i papper med siffror, blandade ord, påhittade historiska händelser, utländska namn, abstrakta former o.s.v. slog han sig ner vid tävlingsbordet i en glasmonter på bokmässan i Göteborg och hade efter två intensiva dagar lyckats besegra den trefaldige tidigare svenske mästaren Mattias Ribbing, den vasse nykomlingen Marwin Wallonius samt allt övrigt motstånd och kunde oväntat titulera sig Svensk Mästare i Minne! 2013 turnerade Jonas, ibland med delar av svenska minneslandslaget, ibland själv, runt i Europa och deltog i minnestävlingar i Wales, Tyskland, Italien och England.

På tävlingarna lärde han känna människor från hela världen och med alla möjliga olika bakgrunder. En sak hade de alla dock gemensamt: Ingen av var född med något särskilt bra minne! Varenda en av de minnesstjärnor Jonas tampades emot hade precis som honom själv någon gång snubblat över en bok eller en dokumentär eller en föreläsning om minnestekniker och tack vare dessa tagit sitt minne till en nivå som för de flesta verkar helt och hållet ofattbar. I december 2013 var det dags för ännu ett minnesvärldsmästerskap. Favoritskapet låg på den regerande världsmästaren, tysken Johannes Mallow, men mot alla odds och i en stenhård dust över tre mentalt utmattande dagar tog Jonas hem världsmästartiteln! Efter drygt ett och ett halvt års träning hade Skövdekillen med det medelmåttiga minnet lyckats besegra världens samlade minneselit.


Att lära sig om minnestekniker är lite som att plötsligt upptäcka att man har en superkraft. Det är en fantastisk känsla som Jonas väldigt gärna vill dela med flera. Därför har han nu blivit föreläsare och ägnar en stor del av sin tid åt att sprida de kunskaper som han menar kan ge vem som helst ett fenomenalt minne. Jonas har ända sedan han var liten älskat att stå på scen och framträtt i alla möjliga sammanhang, bl. a. som barntrollkarl, amatörskådespelare, spexare, scenpoet och konferencier. Hans föreläsningar är fyllda av färg, fantasi och humor.
Med sin överlägsna expertis i området samt en stor glimt i ögat tar han med åskådarna på en omvälvande resa in i deras egna hjärnor - ett äventyr de
sent skall glömma.

Sedan tidigare är även rallykartläsaren Tina Thörner och aktuelle "edutainern" Micke Darmell klara för effect+kryssningen.

Mer information om effect+kryssningen finner ni här:
http://www.effectplus.se/aktiviteter/aktivitet-4.aspx