När den här lösningen med Thomas Greiss dök upp, och när det löste sig så smidigt med San José, så kände vi att det här var en stor möjlighet för oss att få hit en så skicklig målvakt. Självklart var det också en möjlighet som vi måste ta.

Thomas Greiss var tänkt att vara en av två målvakter som San José skulle satsa på den här säsongen, men Greiss fick stiga åt sidan när San José fick Antti Niemi från Chicago. Nu har Brynäs och San José kommit överens om en lösning som passar båda parter mycket bra.
– San José har tittat på vår organisation och lyssnat på våra behov, och de känner att Brynäs är ett bra alternativ både för dem och för Greiss, säger Micke Sundlöv.
Lösningen innebär att Brynäs hyr Thomas Greiss under säsongen 10/11, men målvakten är fortfarande anställd av San José. För sportchef Sundlöv har det varit en ovanlig förhandling då ingen agent varit mellanhand vid affären.
– Det har varit en mycket speciell situation då jag har fört diskussioner direkt med Wayne Thomas, som är assisterande General Manager i San José, istället för med Greiss agent, säger Sundlöv. Naturligtvis har jag varit i kontakt med Greiss agent i USA och hans agentkollega här i Sverige, Tommy Öström. Det tog en vecka innan allt blev klart. Det har varit mycket administration runt det hela, och mycket regler, vad man får göra och inte göra, som måste kollas upp.

Thomas Greiss (185/86) är född 1986, och kommer från Füssen i Tyskland. Han har sedan säsongen 07/08 spelat i USA i Worcester Sharks i AHL. Förra säsongen gjorde han 16 seriematcher, och en slutspelsmatch i San José. Han har också gjort ett antal landslagsmatcher för Tyskland både på junior- och seniornivå. Han är en målvakt som läser spelet bra, och som rör sig mjukt och explosivt.
– Vi har kollat upp Thomas Greiss på alla sätt vi kan, säger Micke Sundlöv. Jag har pratat med Niklas Wallin som spelat med honom, och Greiss får mycket goda vitsord, både som spelare och person.
Nyförvärvet innebär att Brynäs A-lag från och med nu har många målvakter i sin laguppställning.
– Den uppkomna situationen gör att vi nu står med tre målvakter. Hur vi ska göra med det vet vi inte i nuläget, utan det är något som framtiden får utvisa, säger Micke Sundlöv.