Undrar som bäst hur många gånger om dagen som landets läkare och rådgivningspersonal säger -ta en Alvedon, till människor som söker hjälp för sina smärtor. Förra årets stora undersökning av 1600 patienter från Australien där ryggpatienter som fick maxdos av smärtstillande medicin tog längre tid på sig att läka ut smärtan och dessutom hade det sämre under sjukdomsperioden än folk i samma situation som inte tog några mediciner.

Det verksamma ämnet man användes i studien var paracetamol som ingår i vår vanligaste värktablett Alvedon. Nu varnar forskare vid Ohio State University om en okänd biverkning av ämnet paracetamol som finns i både Alvedon, Citodon, Pamol och Panodil. Försökspersoner som ätit två 500 mg tabletter Alvedon känner inte samma glädje av fotografier på barn som leker med katter som de människor som inte ätit värktabletten upplever.

Orsaken tros vara att paracetamol som ingår i Alvedon och andra värktabletter påverkar sinnesstämningen så att den som medicinerar med smärtstillande mediciner blir känslomässigt avtrubbad på samma sätt som vid användande av lugnande medel. Svenska utredare på Läkemedelsverket som tagit del av studien varnar för att bruket av Alvedon i lugnande syfte kan gör att man -råkar väldigt illa ut, och att den som tar för mycket Alvedon riskerar att dö.

Med vetenskapligt stöd går det att fundera vidare över frågan hur många patienter om dagen som får rådet att prova med Alvedon och gärna i kombination med Iprén mot sina smärtor fast forskning visar att läkningen tar längre tid och att sinnesstämningen påverkas negativt av den verksamma substansen. I fotostudien användes bilder som visar kor på en äng för att kalibrera undersökningen. Båda grupperna som ingick i studien tyckte att ko-bilder kändes känslomässigt neutrala oavsett o man ätit Alvedon eller inte tagit några värktabletter innan testet.

"När är det dags för läkaren att ta fram ett annat verktyg än värktabletter ur värktygslådan"

HÄLSA SVERIGE


Niclas Carlson
Leg.Kiropraktor
för Hälsa Sverige
http://www.halsasverige.se

http://www.webcoach.se

http://www.niclascarlson.se

Kiropraktor Niclas Carlson kommer från Gävle och är Högskoleutbildad och legitimerad av Socialstyrelsen. Niclas Carlson är tidigare t.f rektor och en av grundarna av Skandinaviska Kiropraktorhögskolan. Niclas är licensierad fystränare genom Riksidrottsförbundet RF och Bosön. Utvecklare av tjänsten Webcoach Hälsa och Sport för resultatstyrd träning på nätet som fått stor internationell uppmärksamhet. Strength & Conditioning coach för IFAF World Team -Världslaget i amerikansk fotboll samt fys och utvecklingsansvarig i Svenska Amerikanska fotbollsförbundet sedan 2005 och utbildare för Svenska Ishockeyförbundet i Träningslära och Hockeyatletism. Niclas Carlson ingår i utbildningsutskottet för Gästriklands ishockeyförbund sedan 2014. http://www.niclascarlson.se