Lärarna på skolan har arbetat intensivt med att fortbilda sig kring det nya digitala verktyget sedan början av februari. Samtidigt har skolans nätverk rustats upp så att alla elever ska kunna ha tillgång till internet i skolan.
Med surfplattorna som lärverktyg kommer skolan att kunna möta alla de digitala krav som finns i styrdokumenten och möjliggöra en likvärdig utbildning för alla. Eleverna kommer bland annat att få tillgång till program där de kan skriva och bearbeta texter, presentera bildspel, söka information, fotografera, redigera bilder, filma och skapa musik. Det finns också praktiska verktyg som diktafon och talsyntes, samt möjlighet att få tillgång till inlästa läromedel.

Elevrådet på Petreskolan har varit med och utformat förhållningsregler för användandet av surfplattan. De gemensamma reglerna finns med i ett kontrakt som eleven och vårdnadshavarna skriver under. Där beskrivs hur man ska ta hand om den egna surfplattan och att man måste respektera de lagar och regler som finns i samhället och i skolan. Kontraktet har också översatts till flera språk så att även föräldrar med annat modersmål har möjlighet att ta del av informationen.
Inför kommunens en-till-en-satsning har ett omfattande förarbete gjorts med kartläggning och utvärdering av olika alternativa lösningar inför upphandlingen. Ansvarig för implementeringen är kommunens IKT-pedagog Petter Danielsson.
”Vi valde iPad för att satsa på mobilitet och kreativt skapande i undervisningen”, säger Petter Danielsson. ”Att den också har ett intuitivt och lättanvänt gränssnitt och är fri från många typer av malware och datorvirus är även det en bonus”.
Skolchef Agneta Dahlqvist och Linda-Marie Anttila, ordförande i Barn- och Utbildningsnämnden betonar båda betydelsen av kommunens en-till-en-satsning.

”Äntligen! Det här har vi sett fram emot länge och nu är vi där”, säger Linda-Marie Anttila, inför tisdagen. ”Det här är ett viktigt steg mot framtiden för Hofors kommun”.

”Fantastiskt roligt! Det här kommer att ha mycket stor betydelse för våra elever och för likvärdighet, motivation och måluppfyllelsen i våra skolor”, understryker Agneta Dahlqvist.

Mer information:
Petter Danielsson, 070-086 00 31, petter.danielsson@edu.hofors.se Agneta Dahlqvist, 073-809 41 37, agneta.dahlqvist@hofors.se Linda-Marie Anttila, 070- 167 08 41; linda-marie.anttila@hofors.se