Det är nu 49 år sedan Subaru utvecklade sin vattenkylda Boxermotor. I maj 1966 presenterades Subaru 1000, som var den första modellen som försågs med den nya motorn.
Boxermotorns princip bygger på att cylindrarna ligger horisontellt. Konstruktionen har många fördelar, bland annat:
1. Eftersom kolvarnas rörelser inte motverkar varandra, blir motorn närmast vibrationsfri utan energikrävande balansaxlar.
2. Konstruktionen är kompakt och motorn kan placeras lågt, vilket ger lägre tyngdpunkt och bättre balans i fordonet.
1972 lanserade Subaru sin första 4-hjulsdrivna personbil. Det var det japanska televerket NTT som ville ha ett tillförlitligt fordon med hög komfort som också kunde ta sig fram längs de svårtillgängliga ledningsgatorna. Uppdraget gick till Subaru och den första 4-hjulsdrivna Subarun hette Leone Station Wagon 4WD. Sedan dess har Subaru tillverkat 14 miljoner bilar med symmetrisk drivlina och 4-hjulsdrift.
– Boxermotor, symmetrisk drivlina och 4-hjulsdrift är tre av Subarus kärnvärden och ger de egenskaper som utmärker en äkta Subaru. Den tillförlitliga tekniken med hög driftsäkerhet har utvecklats kontinuerligt genom åren och har lovordats av tiotals miljoner Subaru-ägare i drygt fyra decennier, säger Torbjörn Lillrud, vd för SUBARU Nordic AB.
Bilvaruhuset Dahlboms Bil återförsäljare för Subaru i Gävleregionen sedan 1982, samma år som märket introducerades i Sverige.
- Det har varit en fantastisk resa som vi fått vara med om tillsammans med Subaru, säger Christer, vd på Dahlboms Bil. Subaru har verkligen gjort skäl för sitt rykte att ta sig fram överallt och i flera år legat i topp när det gäller Sveriges nöjdaste bilägare!