Till skillnad från styrkelyft så handlar det här inte om att lyfta så mycket som möjligt utan deltagarna tävlar i att göra flest antal repetitioner på en minut och vikterna baseras procentuellt utifrån den egna kroppsvikten.

Från Gävle deltar bland annat Caroline Lundberg som till vardags arbetar som spinninginstruktör på frikvårdsanläggningen Må Bättre, Nygatan 33 i Gävle.
– Jag har inte tävlat förr men siktar på att slå mitt personbästa och inte påverkas så mycket av andras resultat, menar Caroline.
Hennes favoritgrenar är chins och dips där hon siktar på att göra 15-20 stycken repetitioner beroende på dagsform. Hon har tränat i många år men de två senaste specialiserat sig på den här relativt nya men populära tävlingsformen.

Hennes kollega, coach och personliga tränare Annika Foley är inte fullt lika blygsam;
– Carro har mycket stora chanser att gå vidare till finalen som går i Tylösand den 11 juli. Det kommer att gå jättebra!
Annika vet vad hon talar om då hon är utbildad PT och styrketränare som tidigare friidrottat och därefter vunnit bland annat Athletic Fitness svenska Grand Prix och tagit SM-silver i styrkelyft.

Huvudarrangör för Fitness Five-touren som förutom Gävle även innehåller stopp i Umeå, Stockholm, Göteborg och Skellefteå, är Rookie Westin och gymmet Boxen i Umeå. Rookie är flerfaldig VM, EM och SM-medaljör i sporten Atletic Fitness. För 20 år sedan drabbades Rookie av en knäskada som fotbollsspelare och började rehabiliteringsträna sitt ömma knä. För att inte överträna sitt knä började han med styrkeövningar för överkroppen. Han gjorde ett flertal försök att komma tillbaka till fotbollen men efter upprepade skador i knät behövde Rookie nya utmaningar. Eftersom han redan hade visat framsteg med styrketräningen ledde det honom vidare till intresset för Fitness.
- Vår grundidé är enkel, menar Rookie. Att ta tillbaka Fitness Five till succén 2010. Då hade vi över 300 som kvalade och kvalen arrangerades på samma sätt som i år, dvs. på ”hemmaplan” inför sina nära och kära. I Furuviksparken och Gävle kommun har vi fått två starka partners som kan göra ett event i toppklass. Det känns både tryggt och spännande att få arbeta med två så stora partners i Gävle.

Gävle kommun arrangerar tävlingen på Furuviksparken och har tidigt gått ut och annonserat om tävlingen och även aktivt sökt partners i regionen.
– Vi ser verkligen fram emot det här friksvårdseventet i Furuviksparken, säger Joakim Lundberg, evenemangsansvarig på Gävle Kommun. Det kommer att bli en mycket spännande tävling och vi hoppas få se i alla fall ett 20-tal tävlande när det är dags. Anmälningar tas emot till och med den 31 maj.

För mer information se:
http://www.visitgavle.se/sv/fitnessfive
http://www.fitnessfive.se

Text och foto: Joe Formgren