Strömvallen invigdes 1923 men står i varje fall kvar, till vilken nytta kan man ju undra! Men det har ändå varit en hel del höjdpunkter som vi vill minnas i många år. Det minne som de flesta tycker är det bästa: när GIF hämtade upp 0-3 i halvtid mot Malmö FF och vann med 4-3! Matthias Woxlin gjorde tre av GIFs mål och fler än 1000 personer lämnade i halvtid!
Carina och Sven-Åke Gustafsson har varit publikvärdar i flera år och ”bevakat” att inga obehöriga tagit sig in på huvudläktaren. Bästa minnet för båda två: matchen mot Malmö FF.
Tore Persson, centertank i GIF på 60-talet, minns med glädje segern med 2-0 mot Brynäs i division II. GIF var nykomlingar och Brynäs favoriter, men Tore gjorde båda målen!
Finns det några som bättre symboliserar GIFs 11 år långa svit i Allsvenskan än förre tränararen Per Ohlsson och ordförande Leif Lindstrand?
- Bästa minnet är sista matchen när vi måste vinna mot IFK Göteborg för att hänga kvar och vi vann med klara 3-1, sa Pelle Ohlsson. Men självklart var insatsen mot Malmö 4-3 också fantastisk.
För Leif Lindstrand är ett starkt minne kvalmatchen mot Café Opera med oavgjort 2-2 som ledde till att GIF åkte ur. Daniel "Sulan" Westlin hade chansen att avgöra i slutminuten men missade.
Amor Sabitli och Mohammed Yazdani sätter båda matchen mot MFF främst. För Mohammed är värsta minnet året när dåvarande GIF-tränaren Kenneth Rosén avled mitt i sin gärning.
Gun-Britt Sjödin har serverat många koppar kaffe på Strömvallen men MFF-matchen är starkaste minnet!
Imeli och Thomas (hockeydomare) Andersson tittade på matchen tillsammans med Anna-Carin Strandberg och MFF-matchen var favoriten. Men Imeli minns också gärna stämningen på Strömvallen när Djurgården varit på besök.
Tommy ”Tårtan” Westby minns också MFF-matchen, av speciella skäl.
- Jag var en av dem som lämnade i halvtid men på väg hem fick jag höra att GIF reducerat till 2-3 så jag vände tillbaka, berättade ”Tårtan”. Sen fick jag se både kvitteringen och segermålet, men jag har fått många gliringar för att jag lämnade i halvtid!
Said Hedlund har varit en trogen gäst på Strömvallen i väldigt många år, men MFF-matchen kan han nog aldrig glömma.
Anders Berg är lite grann av mister GIF och jobbar på kansliet.
- Mitt starkaste minne är från 60-talet när pappa spelade i Brynäs, berättar Anders Berg. Och så när vi spelade bandy här när jag var grabb, förstås!
Bengt Hult satt på läktaren och huttrade och mindes mest de fina friidrottstävlingar som hållits på Strömvallen.
Matthias Woxlin, Daniel Bernhardsson och Tomas Hedlund har som spelare i GIF starkt bidragit till att GIF lyckats så bra i Allsvenskan. För alla tre är MFF-matchen starkaste minnet och särskilt för Matthias, som gjorde tre av GIFs fyra mål!
Ingemar ”Inkan” Persson var målvakt i GIF när bland andra Thore Persson och Sigvard ”Sigge” Parling spelade i klubben. Han var med om att föra upp GIF till division I. I ettan blev Lasse Andersson förstemålvakt, men avancemanget är så klart ett starkt minne.
Lasse Ytterbom var under många år en uppskattad yttermittfältare i GIF och var med och förgyllde tillvaron för oss GIF-fanatiker med sin frejdiga spelstil.
- För mig är starkaste minnet kvalmatcherna mot Kalmar och naturligtvis matchen IFK Göteborg 1983 när vi lyckades hänga kvar i allsvenskan tack seger med 3-0 i sista matchen, sa Lasse Ytterbom.
Peter ”Pecka” ALzén och kompisen Mikael Södergren håller också MFF-matchen som bästa minne från Strömvallen, precis som Per ”Pelle” Andersson.
Kenneth Larsson och Kenneth Larsson, ja, ni läste rätt, hade olika bästa-minnen från Strömvallen. För Kenneth Larsson I (bilhandlare i Sandviken) är bästa minnet Alexander Gerndts genombrott 2008 som elitspelare i GIF-tröjan. Kenneth Larsson II minns hellre matcherna han spelade med SAIK mot GIF.
För Stefan Hedlund, fd GIF-junior, är bästa minnet från 60-70-talet när Kenneth Åslund krutade in en frisparkskanon från 40 meter i en division III-match. Stefan Andersson, nöjesreporter på GD, har starka minnen från en straffsparkstävling för Gävlekändisar på 80-talet. Herr Andersson vann och fick en vecka i Lindvallen som pris, dessutom påskveckan!
Halvan, det vill säga GDs legendariske fotograf Lars Halvarsson har bevakat många matcher på Strömvallen men minns helst första GD-GIF-olympiaden 1964!
Christina Jönson och Bahareh "Bea" Foroughi minns första gången de besökte Strömvallen förra året, dessutom första fotbollsmatchen för dem över huvud taget! AIK vann med 1-0 men sen dess har de engagerat sig i GIF och brukar hjälpa till vid företagscentret på matcherna. Sarah Jönsson tittade på sin första allsvenska match idag och den blev därför bästa minnet för henne!
Det hade naturligtvis varit trevligare att få lämna Strömvallen för sista gången med en seger i bagaget, men 0-0 mot serieledarna var inte så illa i vilket fall.
Vi ses på Gavlevallen den 20 maj och premiärmatchen mot Sundsvall. Vi får hoppas att de är artiga nog och förlorar den matchen! Annars…

Text och foto: Torbjörn Edlund