Robert Hamrén menar att I stor utsträckning använder Rotarianer medlemskapet både privat och i den egna karriären. Doktorsavhandlingen ”Vi är bara några kompisar som träffas ibland – Rotary som en manlig arena” tog Robert Hamrén sju år att sammanställa och blev klar 2007.
Avhandlingen visar att den typiske Rotarianen är en gift man, som till exempel arbetar som läkare, verkställande direktör eller civilingenjör.
– Det är inte precis arbetaryrken som finns representerade bland klubbarna. Prestigen och statusen i medlemskapet försvinner om man tar in fler yrkesgrupper, säger Robert Hamrén.
Rotary har som idé att medlemmarna ska representera olika kompetenser olika yrken.
– Klubbmedlemmar dra helt klart nytta av sitt medlemskap privat. Om man ska sälja sitt hus kan man prata med mäklaren i klubben, om man har problem med hälsan vänder man sig till läkaren.
En stor majoritet i Rotary är män och det krävdes ett domstolsbeslut i USA 1987 för att kvinnor skulle få tillträde till klubben. Det var alltså ingenting som kom inifrån, utan som påtvingades.
I dag finns det drygt 30 000 rotarianer i Sverige och 20 procent av dem är kvinnor. Ytterst få rotarianer har invandrarbakgrund.
– Det är en borgerlig organisation som är byggd och skapad för män. De kallar varandra för president och guvernör, vilket är starkt förknippat med manligt ledarskap och kopplat till det amerikanska statsskicket.
I en lågkonjunktur kan det vara extra viktigt med ett starkt kontaktnät för att hävda sig på arbetsmarknaden. Men att de svagaste grupperna i samhället skulle vara välkomna in i Rotary tror inte Robert Hamrén.
– När man utestänger arbetarklassens män och kvinnor från att ha tillgång till det här nätverket blir det naturligtvis svårare för dem att hitta ett jobb eller kanske starta eget företag.
– Rotary skänker mycket pengar till välgörenhet och hjälper på så sätt svaga grupper. Men de lyfter inte upp svaga personer in i sin egen klubb för att på så sätt hjälpa in dem på arbetsmarknaden till exempel.
Rotary i Falkenberg har både kommunrådet Mari-Louise Wernersson (c) och kommunchef Rolf Landholm som medlemmar. Även kommunala bolagsdirektörer som Thomas Brynås, Falkenbergs Bostads AB, återfinns bland medlemmarna.
– Generellt kan man säga att de som redan sitter på betydelsefulla positioner får tillgång till information om vad som händer i kommunen och vad som planeras genom Rotary. Det ser jag som ett demokratiskt problem, säger Robert Hamrén och pekar på ett exempel.
– Om kommunrådet vet vad som planeras att byggas så lär en byggmästare få den informationen.
Vilka reaktioner har du fått på din doktorsavhandling?
– Mycket ilska. De som är med i Rotary tycker att jag lyfter fram fel saker.
(Citaten och informationen om avhandlingen är hämtade från en artikel i Hallands nyheter den 3 februari 2009)
Onsdag den 4 februari kl 18 kommer Robert Hamrén till Söders Källa och presenterar sin avhandling som ett led i att Rotarys Gävleklubbar uppmärksammar att det är 25 år sedan Rotary började tillåta kvinnor som medlemmar. Det har runnit en del vatten under broarna sedan Hamrén presenterade sin avhandling och förhoppningen är att utvecklingen har gått framåt när det gäller Rotary.

Text: Torbjörn Edlund