Hanne Fjelde, Assistant Professor at Department of Peace and Conflict Research, Uppsala University: - Rotarys fredsstipendiater kommer med värdefulla praktiska erfarenheter från internationellt arbete med fredsbyggande och konfliktlösning. Flera av deltagarna har själva växt upp i konfliktdrabbade länder. Erfarenheten och mångfalden fredsstipendiaterna för med sig kommer att bidra till ett fantastiskt utbyte och en ännu bättre utbildning för alla våra studenter.
Magnus Öberg, Associate Professor, Head of Department: - Det är en stor framgång att ha valts ut att bli det sjunde internationella centret bland över 100 universitet i världen. Det betyder att Uppsala universitet anses ha en utbildning i världsklass inom området fred och konfliktlösning.
Idag finns det 540 examinerade studenter – alumner. Av dessa arbetar mer än 95 % inom freds- och
konflikthanteringsområden. Alumnerna arbetar i alla världsdelar.
Rotary är en världsomspännande organisation som arbetar med fredsarbete och välgörenhet både lokalt och globalt. Exempelvis var 49 Rotarymedlemmar delegater och konsulter när Förenta Nationerna bildades 1945. Rotary var också med vid bildandet av UNESCO. Rotary har också bidragit med över en miljard dollar i kampen för att utrota polio!
Sedan 1947 har över 35 000 studenter från 110 länder fått studera utomlands som ”Rotary Ambassadorial Scholars”. Rotarys “Group Study Exchange” har hjälpt fler än 45 000 unga yrkesmänniskor att utveckla sin kompetens I andra lander. Dessutom får ca 9 000 gymnasieelever varje år möjlighet att uppleva hur det är att bo och studera i andra länder genom Rotarys Ungdomsutbyte.