Det finns olika möjligheter för den pensionär som vill fortsätta att arbeta. En del får fortsätta hos sin arbetsgivare, andra startar eget och många arbetar för en organisation som hyr ut arbetskraft. ”Hyr en pensionär” är en av dem så vi frågade deras representanter Josef Lund och Maria Larsson hur det fungerar.
Hyr en pensionär startades av Folke Rahm, för att han kände att han ville göra något mer än bara vara pensionär. Folke gick bort mitt i gärningen i somras, men företaget drivs vidare av Josef och Folkes dotter Johanna tillsammans med Maria som har koll på allt i företaget.
- Vår nisch är att första hand åta oss mindre uppdrag som andra företag tycker är för små, säger Josef Lund. Vi konkurrerar i första hand med erfarenhet och just att vi är beredda att åta oss jobb om det så bara handlar om en timme!
En del är kritiska och menar att pensionärer tar jobben från unga.
- Vi gör mest korta jobb som skulle vara svårt för unga att åta sig eftersom det inte ger samma kontinuitet som en anställning och dessutom sätterreglerna för A-kassan hinder i vägen, säger Josef Lund.
Omsättningen ökar stadigt med 15 – 20 procent per år. Det är mest privatpersoner men även andra företag och kommuner som anlitar Hyr en pensionär. Villkor och garantier är desamma som för vilket annat företag som helst och säkerhetsföreskrifter, byggregler mm måste alltid följas. De anställda är också försäkrade.
- För privatpersoner gäller konsumenttjänstlagen som innebär att konsumenten har en väldigt stark ställning, säger Josef Lund.
Hur går det till att söka jobb hos Hyr en pensionär?
- Det är i princip samma procedur som hos vilket företag som helst, säger Maria Larsson. Först en intervju, uppföljning av referenser och sedan en provanställning på ett mindre uppdrag innan vi anställer.
Pensionärerna är projektanställda och har ingen uppsägningstid om de vill sluta, men när det händer brukar de först slutföra pågående uppdrag.
- Nästan alla pensionärer som jobbar för oss gör det mest för att de tycker att det är roligt och för den sociala biten, säger Maria Larsson. Vi anställer hela tiden så det är bara att höra av sig till oss för den som är intresserad.
Ove Larsson jobbar med trädgårdsarbete, mindre reparationer och underhåll. Vi träffar honom hos Astha Holm där han idag skall reparera entrétrappan.
- Jag har jobbat åt hyr en pensionär i 3-4 år och det är väldigt kul att få göra en insats, säger Ove Larsson.
Ove har jobbat med verkstadsmekanik, bland annat på Volvo Aero.
- Men pappa var trädgårdsmästare och kyrkvaktmästare i Årsunda så jag har ett stort intresse för trädgård, säger Ove Larsson.
För Astha Holm är Hyr en Pensionär viktig för att hon skall kunna bo kvar i huset i Forsby.
För mig är Hyr en Pensionär väldigt värdefull särskilt om man inte har anhöriga som kan ställa upp, säger Astha Holm. De är jätteduktiga och framför allt kommer de på avtalad tid.
Som pensionär som också fortsätter att jobba så kan man bara instämma!
Läs mer på: http:// http://www.hyrenpensionar.net