Det är många psykologiska processer som är med och spelar in, från det när vi träffar en partner och blir förälskade, till steget då vi bestämmer oss för att fördjupa relationen eller att avsluta den.

Liksom när vi sedan har en etablerad relation, så börjar var och ens tidigare erfarenheter, anknytningsmönster, och familjemönster påverka relationen mellan båda parter på ett mer eller mindre medvetet sätt.

Parterapi kan vara en hjälp på vägen när ni känner att ni fastnat i mönster som det är svårt att ta sig ur på egen hand. Och när ni vill öka förståelsen för både er själv, er partner och er två tillsammans, och bygga en trygg grund tillsammans.

Det kan handla om att man har det ganska bra tillsammans men att man vill ha mer intimitet, och dela mer.
Det kan handla om tjafs i vardagen om praktiska saker. Gräl och bråk. Rädslor, otrohet eller svartsjuka.
Eller svårigheter som har att göra med att man är styvfamilj med mina och dina barn och före detta partners att förhålla sig till och pussla med.

Det kan ha att göra med samsyn kring barnuppfostran, eller svårigheter att få livspusslet att gå ihop vare sig man är kärnfamilj eller styvfamilj.
Eller om att barnen har blivit vuxna och man känner att man tappat bort varandra på vägen och vill hitta tillbaka.
Man kanske inte har bildat familj ännu men vill stärka relationen inför en familjebildning.

Vi har alla olika sätt att kommunicera och ibland kan det vara svårt att förstå hur en annan person tänker, uttrycker sig och beter sig.

Lika svårt kan det vara att ens egna avsikter, tankar, uttryck och handlingar tolkas på ett sätt som man inte alls förstår eller känns vid.
Det kan resultera i att man känner sig missförstådd, vilket kan leda till en känsla av distans istället för den närhet man längtar efter.

Parterapi syftar till att ge verktyg till att skapa den relation ni själva önskar, och en plattform för ett gemensamt språk och en djupare förståelse för varandra som individer.

Och en förståelse för hur den nuvarande kommunikationen påverkar båda parter, samt hur den kan utvecklas för att båda ska känna sig sedda hörda och inte missförstådda.

Ni båda får insikt i hur ert eget sätt att kommunicera och agera påverkar den andra.
Dessa insikter blir grunden till de gemensamma aktiviteter som utvecklar relationen på ett likväl konkret, praktiskt och känslomässigt sätt vidare mot det gemensamma mål med er relation som ni själva satt.

Konflikter byts ut mot en konstruktiv dialog och ni fastnar inte i småsaker utan kan fokusera på det som är värdefullt för er båda.