Han gör ett trevligt och mycket lättsamt intryck när vi träffas i god tid innan föreläsningen. Döm om min förvåning när han intar scenen och chockar oss alla med en infallsvinkel som ställer alla förväntningar på ända. Ordningen är snart återställd då det inte är för inte som Paolo blev utsedd till årets talare 2013. Hans begåvning inom berättartekniken har kompletterats med studier i retorik och Paolo leker skickligt med våra sinnen när han tar med oss på sin fantastiska livsresa från kriminell värsting på 80-talet till att bli en av våra mest framgångsrika boxare och därefter framgångsrik, uppskattad och efterfrågad entreprenör som idag driver flera olika företag.

Åskådarna kastas mellan skratt och förtvivlan och berättelsen pendlar mellan fruktan, makt, hopp och den enorma viljan att aldrig ge upp. Man får inte bli ett offer och misslyckas. Samt naturligtvis den fantastiska känslan av att nå framgång och få bevis på att man är accepterad och älskad. Han lever verkligen som han lär och innan vi träffas till middagen efter föreläsningen har han hunnit iväg till ett av stans gym och kört ett av veckans flera träningspass.

Vad sa din familj under ungdomstiden under de kriminella ungdomsåren?
– De nådde verkligen inte fram och jag tog inte till mig något då. De var naturligtvis väldigt ledsna och jag är verkligen glad om jag kan göra dem stolta idag.

Vad var vändningen för dig?
– Det sista jag hörde när jag gick i skolan var rektorn som skrek efter mig – Killar som du hamnar alltid i fängelse, men det brydde jag mig naturligtvis inte om då. Däremot så var det en polis som tog in mig på förhör. Jag var faktiskt helt oskyldig till det man ville höra mig om den gången men efteråt visade han upp en bild på en polare till mig. Han var stendöd och det var lika mycket kroppsvätskor som blod som runnit ur kroppen. Polisen tittade på mig och sade – Snart är det din tur Paolo. Det gjorde intryck och efter det gjorde en serie omständigheter och min ändrade inställning att det blev ordning på saker och ting i tillvaron.

Vad är den största motgången under karriären?
– Det var nog när jag kom hem till Sverige efter min sista titelmatch 2003. Jag hade för första gången blivit knockad och fick se mig själv ligga i fosterställning på löpsedlarna. Då började jag inse att karriären var över. Från medvetslös till arbetslös och jag skulle bli pappa om bara någon månad.

Men vinnarskallen i Paolo ville annat och redan veckan efter hade han startat sitt första företag och sålt in ett antal dokumentärer till TV3. Resten är som man säger historia om en inte helt vanlig kille som på ett fantastiskt sätt trotsat både jantelagar, förståsigpåare och alla som har svårt att acceptera de som inte är som alla andra. Idag är Paolo en mäkta populär person i vida kretsar och många kommer fram och ber att få ta en bild tillsammans med den förre boxnings- och flerfaldige kampsportsmästaren. I hans fall fortsätter den framgångsrika karriären i flera forum med nya utmaningar och massor av möjligheter.
Vi lär inte få se Paolo utslagen igen samtidigt som vi skall vara tacksamma över att han idag hellre delar ut frikostigt med goda råd i stället för hårda snytingar.

Innan vi skliljs åt visar Paolo mig en nytagen bild på mobilen där han bokstavligen står på huvudet utan att hålla händerna i backen! Slå det ni den som kan. Once a champ always a champ!