Restaurangen är rejält urblåst när undertecknad hälsar på. En ny bar är planerad liksom flyttad entré för en optimal och funktionell lokallösning.
– Det här är en stor satsning och investering för oss, berättar Jonas Levin, som även driver nöjeskrogen Slick City. Vi har haft en bra sommar så nu vill vi verkligen göra en framtidssatsning i den här unika miljön. Det är en rejäl restaurering där vi gör allt för att bevara det gamla kulturarvet men samtidigt ge den ett modern lyft. Dessutom blir det en både större och smartare planlösning som gör det bekvämare och bättre för både gäster och personal.

Julbordet kommer att hålla öppet tisdag till lördag och premiär blir det fredag den 24 november.
– Jerker som drev restaurangen tidigare har gjort ett mycket bra jobb, säger Viktor Nygren. Det är många tidigare gäster som ringer och hör av sig och vi lovar att inte göra någon besviken. Ambitionen är att erbjuda ett minst lika bra traditionellt julbord som grund. Våra gäster skall kunna få allt det som de förväntar sig av det svenska julbordet samt att vi kommer att lägga till en del av Grillos alldeles egna specialare. Vi kommer att erbjuda dubbla sittningar och kan öppna upp både söndag och måndag om vi får förfrågan om större beställningar. Det gäller ju att vara både lyhörd, ödmjuk och på tå i den här branschen.

Att ambitionen med julbordet är mycket hög råder det ingen som helst tvekan om.
– Vi sticker inte under stol med att målsättningen är att erbjuda stans bästa julbord upplevelsemässigt, både vad det gäller mat och miljö, poängterar Jonas. Vi hälsar både gamla och nya gäster varmt välkomna till den här härliga miljön. Det gäller både företag, kompisgäng och privatpersoner. Vi önskar alla en riktigt god jul, men kom gärna hit innan när ni vill ha god mat, trivsel och kul.

För mer information se: http://www.grillo.se


Historik om Berggrenska Gården

Berggrenska Gården byggdes av den framgångsrike Gävleentreprenören Anders Berggren år 1816 då han flyttade in i sin ståtliga köpmansgård tillsammans med pigor och drängar.
Anders föddes den 22 december 1777 och 1807 köper han vid 30 års ålder tomtmarken i centrala Gävle för 666 riksdaler. 1811 ritar stadsmuemästaren Loëll ett stort tvåvåningshus att uppföras på de inköpta tomten. År 1813 godkänner magistraten en något ändrad version av Loëlls ritning, gjord av stadsbyggmästaren Carl Wahrberg.

Anders Berggren avled år 1848 och hans väl fungerande Rederi drevs vidare i bolagsform under namnet Anders Berggren & Compani av äldste sonen Anders Johan och änkan Jeanette som hade tagit detta mer välklingande namn i utbyte mot dopnamnet Johanna.

1855 kom första hotet mot gårdens existens. Enligt Norrlandspostens dramatiska referat hördes på kvällen den 28 juli häftiga brandsignaler över Gävle stad. Elden stod högt i skyn i uthuset mot kyrkogatan och rasade med en förtvivlad fart på en foderskulle. Men tack vare flera duktiga sjömän lyckades man få stopp på den stora branden.

Men den fina Köpmansgården skulle inte klara sig helt från bränder. I den stora branden som härjade på den norra sidan ån 1869 förstördes nästan all i stan förutom den stora huvudbyggnaden.

Efter 80 år som köpmansgård fick nu gården en helt annan användning. Från början på 1890-talet och fram till till början på 1980-talet har flera olika skolor haft sin verksamhet på Berggrenska Gården. Hösten 1892 startade Borgarskolan sin verksamhet i gården och med det kom också förändringar i byggnationen, framför allt flyglarna.

Invändigt har ombyggnationer skett i flera etapper. Den största ombyggnaden skedde på 1890-talet då Borgarskolan inredde sina lokaler. Fasadernas karaktär och utseende har i stort sätt behållits bortsett fån den västra flygelns fönster som bytts ut till större fönster. 1984-86 gjordes också omfattande ombyggnader. I en första etapp inredes den västra flygeln till café. Den andra etappen gällde restaurering av gårdens murverk. I den senaste ombyggnadsetappen åtgärdades huvudbyggnaden, stenhuset och östra flygeln, samtidigt som en utbyggnad av stenhuset revs.

Gävle kommun har ägt Berggrenska gården under många år men under mars månad 2006 köpte Claes Hallén (Nole Fastighets AB) den byggnadsminnesförklarade gården av Gävle kommun. I dag är Berggrenska Sveriges äldsta galleria med över 13 butiker/verksamheter.

Sommaren 2017 startade restaurang Grillo på gården. Konceptet med att erbjuda en helhetslösning av högsta klass både vad det gäller mat, dryck, musik och den unika miljön blev en omedelbar succé. Restauranglokalerna rustas under hösten för att öppnas upp inför julbordet den första adventshelgen 2017.

Källa: http://www.berggrenska.se