Subarus forskningsavdelning har samlat in data på nära 300.000 Subaru-bilar under åren 2010-2014. Av dessa var 246.000 bilar utrustade med EyeSight och resten utan.
Studien visar en stor skillnad i hur ofta bilarna varit inblandade i trafikolyckor. Totalt sett rör det sig om en minskning med över 60 procent. Påkörning bakifrån, så kallade ”upphinnandeolyckor”, minskar med hela 84 procent och risken för en kollision med fotgängare halveras.
EyeSight är ett system som assisterar föraren med sex olika funktioner, som baseras på en stereokamera som sitter innanför bilens vindruta. Systemet innefattar autobroms, adaptiv farthållare, vingelvarning, körfältsassistans, uppmärksamhetsvarning och undanmanöverassistans. Alla Subaru-modeller som utrustats med EyeSight har fått högsta säkerhetsranking för Advanced Safety Vehicle-Plus (ASV+) i JNCAP. Subaru är också det enda bilmärke som har samtliga modeller rankade som Top Safety Pick av amerikanska IIHS.
Subaru Outback har EyeSight som standard i Sverige sedan 2015 och har självklart fem stjärnor i EuroNCAP.
Bilvaruhuset Dahlboms Bil är återförsäljare för Subaru i Gävleregionen sedan 1982, samma år som märket introducerades i Sverige.
– Det är sensationella siffror som visar hur Subaru EyeSight radikalt minskar olycksrisken, säger Christer Dahlbom, vd för Dahlboms Bil. Det är verkligen ett gott betyg åt Subarus säkerhetstänkande!