Mizanur Rahman är ägare till New India och han har även en restaurang i Uppsala med samma namn och som han drivit i 10 år.
.- Vårt mål är att du som gäst hos oss skall uppleva ett matäventyr i en avslappnande indieninspirerande miljö, säger Mizanur Rahman. Oavsett om du kommer med familj, vänner eller företag så är vår restaurang det perfekta stället för en minnesvärd matupplevelse!
Det finns 100 sittplatser i restaurangen varav 50 i det inre rummet som är enkelt att dela av om man vill sitta avskilt i större sällskap. Kvällen kan kryddas ytterligare med information om både landet Indien och dess mat.
- Min tanke är att kunna berätta för större sällskap om den indiska matkulturen för att öka gästernas upplevelse av maten, säger Mizanur Rahman. Våra kockar har genomgått en gedigen utbildning vid några av de bästa hotell och restauranger som finns i Indien och England.
Har man andra önskemål så går det också att ordna det mesta.
Liten indisk matguide
Det indiska köket kan delas in i tre olika typer: nordindiskt (Punjabi, Kashmir, Benaras, Mughlai med flera), sydindiskt (Andhra, Mysore, Maharashtriskt med flera) och östindiskt (Bengali-Assamese).
Grunden i det nordindiska köket är vete, medan ris är basen i syd- och östindiskt kök. Även atta, en särskild typ av vetemjöl, är viktig. Det finns minst fem dussin olika sorters linser, som används rikligt i matlagningen. De vanligaste kryddorna är chilipeppar, svartpeppar (rai), spiskummin, ingefära, koriander och i sötare rätter kardemumma, kanel med flera. Och naturligtvis curry, som är en kryddblandning med stor variation i smak och färg.
Indien anses av många gastronomer vara det land där man är bäst på att krydda maten. Det är kryddorna som ger den indiska maten sin speciella smak. Starka kryddor i maten är vanligt i länderna som ligger vid ekvatorn. De flesta av de kryddor som ingår i den indiska maten finns idag också att köpa i svenska livsmedelsbutiker.
Kryddornas smak kan förändras beroende tillagningen, till exempel smakar de helt annorlunda om de rostas. Ett tips: skinnet bör tas bort från kycklingen för att kryddorna ska tränga igenom bättre.
Några rätter som särskilt rekommenderas: Tandoori Kyckling, Kyckling eller Lamm Tikka Sizzlar, Lamm Racks Sizzlar mm! Listan är oändligt mycket längre, det finns också rätter med räkor och fisk!
Bästa sättet att bekanta sig med indisk mat är ju ändå att testa den på plats!