Han är 45 år och uppväxt på en bondgård i Kinda kommun, Östergötland där det var självklart att han och brorsan Torbjörn skulle ta över jordbruket. 16 år gammal provade han på att lyfta skivstång för första gången och gjorde då hela 100 kg i bänkpress. Bodybuildern och filmstjärnan Arnold Schwarzenegger var den stora förebilden och bröderna gav bokstavligen järnet och tränade veckans alla dagar vid sidan om det dagliga 12-timmarsarbetet på gården.

– Styrketräning började verkligen som en kärleksrelation men blev lite trist efter flera år i den absoluta världstoppen, berättar Magnus. Jag höll på i 14 år och eftersom de flesta skadar sig efter några år så var det ju inga kvar som jag lärde känna från början, utan tvärt om så hann flera avlösa varandra.

Att Magnus hade talang förstod han ganska tidigt då han på kort tid blev starkare än de som tränat flera år och det sporrade till ännu hårdare träning. Innan han 1998 blev världen starkaste man som strongman hade han hunnit med att bli svensk mästare i både armbrytning och bänkpress. I Strongman tävlar man i funktionell styrka vilket påminner om gamla tiders kroppsarbete där man lyfter tunga stenar, stockar och drar lastbilar m.m.
– Det är ju tung skivstångsträning som är grunden, förklarar Magnus, men konsten är att orka mest på 80-90 % belastning dvs ren mjölksyreträning. Det gäller att orka hålla full gas i 6-70 sekunder vilket är en evighet i de här sammanhangen.
Som mest vägde Magnus 150 kg och gjorde då 300 kg i bänkpress, utan specialtröja. 250 kg klarade han av åtta gånger i följd.
Han är noga med att poängtera vikten av att ha rätt team runt sig. Människor som ställer upp på den gemensamma målsättningen. I hans fall med brorsan och hustrun Kristin i den innersta kretsen.

Efter tävlingskarriären och styrkeuppvisningar har han ägnat sig allt mer åt affärer samt att hålla föredrag. För den breda publiken har han synts i TV-program som Superstars, Fångarna på fortet och förvånade nog de flesta när han slutligen stod som vinnare i Let's Dance. På frågan om han har en ”vinnarskalle” vänder han konstruktivt på resonemanget.
– Nej, jag tror faktiskt att jag hatar att förlora mer än min vilja är att vinna, skrattar han.

När det var dags för sin första stora TV-roll med flera filmer i Arne Dahls deckare var det nära att det gick i stöpet.
– Jag behövde inte visa musklerna en enda gång, men dagen innan inspelningarna körde igång så gick jag tvångsmässigt in och tränade. Den sjunde repetitionen på 210 kilo i sned bänkpress landade verkligen inte där den skulle så då var den skadan ett faktum.
Nu löste filmteamet det på ett kreativt sätt så att rollfiguren polis Gunnar Nyberg, ådrog sig en skottskada och ett flertal scener utspelades därefter med armen i bandage.
– Visst hade jag gjort mycket TV och media i olika former tidigare men det här var första gången jag fick vara någon annan än mig själv, så det var verkligen kul. Att se hur systemet fungerar och lära sig hantverket är rolig samtidigt som det är en utmaning att göra det på ett trovärdigt sätt.

I dag driver han tillsammans med hustrun Kristin ett konferens och aktivitetscenter i Kisa, Östergötland och försöker att få mer tid över till fritidsintressena jakt och motorsport. När det kommer till relationen med styrketräningen är den nu så pass god att det blir fem pass i veckan med en matchvikt på 135 kg.

Att Magnus även är bekväm på en scen som sig själv råder det heller ingen tvekan om. Som talare inför en publik från Gävleborgs näringsliv, där flertalet nog känner sig mer hemma på golfbanan än på gymet, fängslade han åhörarna med sin resa från barndomens gård till kampen och äventyren på arenorna jorden runt. Han blandade festliga anekdoter som lockade till stora skratt med att påminna om livets förgänglighet och vänner som gått bort.

– Mitt budskap är väl att försöka ge seriösa spår av det liv jag fått leva. Jag kan dela med mig av tankar och slutsatser om stresshantering och fokusering. När jag berättar om min resa framåt vill jag påvisa det som formar en som människa. Man springer in i olika förutsättningar varje dag med möjlighet att säga ja eller nej. Det gäller att lära sig att selektera vilken väg i livet man vill gå och att våga göra det man tror på.
Då kan det ju bli som Magnus pappa sa på festen när han kom hem med titeln ”världens starkaste man”;
– Från och med nu så kan du träna när du vill!

Mer info om Samuelssons Power & Speed:
http://www.atvcenter.org

Läs mer om effect+dagen:
http://www.foretagsbladet.se/articles/view/hogtryck-pa-effect-dagen-2015