– Vi har redan fått ihop ett fyrtital lokala matproducenter och flera är på väg in, säger Fredrik Cednert som är projektledare för mässan. Det blir en skön mix med kött, fisk, grönsaker och olika drycker. I restaurangen kommer det att serveras mat som har lagats av de produkter producenterna ställer ut på mässan. Där kommer man även att servera de drycker som kan provsmakas på mässområdet.

Under fredagen arrangerar föreningen Matvärden en branschdag med fokus på närproducerad mat.
– Branschdagen är för inbjudna företag, politiker och personer med möjlighet att påverka livsmedelsbranschen i vårt län. Dagen kommer att varvas med föreläsningar och diskussioner och är ett startskott för det utvecklingsprojekt som föreningen driver under några år framåt, berättar berättar Ylva Olofsson, projektledare på Matvärden.
Deltagarna i branschträffen kommer bland annat att lyssna till Ingela Stensson, United Minds, som kommer att föreläsa om utvecklingen i LivsmedelsSverige hittills och vilka utmaningar vi står inför i Sverige och i vårt län. Vi kommer även att visa vårt mobila mejeri och charkuteri på mässan för besökare och blivande matproducenter.

Under lördagen kommer det att vara en kocktävling för skollag som arrangeras av Svenska Kockars Förening. Det blir fem restaurangskolor från Gävleborgs län som tävlar mot varandra och gör upp om titeln i Juniormedaljen 2.0. Lagen kommer använda sig av produkter från sitt närområde eller som marknadsförs på mässan.
– På gården mellan gasklockorna kommer Team BBQ Gävle att bjuda på smakprover från deras Broil King-grill, berättar Fredrik. Teamet kom 2:a i SM i år och på 16:e plats i VM av totalt 52 lag. All mat de grillar kommer från producenterna i närområdet. Till och med kolet är från en kolmila i Högbo.

Det kommer även bjudas på underhållning efter att mässan stängts på kvällarna. Då kommer nämligen humorgruppen Småstadsliv att äntra scenen i stora Gasklockan.
– Jag är mycket glad för detta sammarbete då Småstadsliv har en bred publik från alla åldrar och en bra lokal förankring. Vi kommer kunna dra nytta av varandra så vi kan leverera en bra slutprodukt till besökarna.
– Att få showa på denna mat & dryck mässa är helt perfekt för oss, lokalt och egenproducerat, precis vad Småstadsliv är och vad det hela handlar om, menar Christer Johansson, en av grundarna till komikergruppen Småstadsliv

Mässan har onekligen hamnat på en bra helg då Å-draget pågår samtidigt i Gävle. Förra året lockade det ca 10.000 besökare så det lär bli mycket folk i rörelse i Gävle den första helgen i september.
 
Öppentider för mässan
Fredag 16:00- 20:00
Lördag 11:00-18:00
Söndag 11:00-16:00

Småstadliv show
Fredag kl. 20.00
Lördag kl. 18.00

Biljettpriser
Fredag 70:-
Dagsbiljett 100:-
Två dagars Fre-lör alt. Lör-sön 150:-
Hel helg 200:-
Provsmakningshäfte 100:-

http://www.tickster.com/sv/events/a59tcrg0809cjbl/2015-09-05/svenska-smaker
         
För mer information kontakta
Fredrik Cednert
Svenska Smaker
0704-718953
fredrik@svenskasmaker.nu

http://www.svenskasmaker.nu
http://www.facebook.com/svenskasmaker
https://instagram.com/svenskasmaker