En del säger troligen att pudelns kärna är hur kostnadseffektivt det är för ett mindre bolag att använda molnbaserade servertjänster istället för fysiska lokala servrar.

På en strikt ekonomisk nivå så har den IT-ansvarige på företaget att fundera över kostnader. Detta inkluderar kostnaden för inköp av serverhårdvara, installera operativsystem, köpa ett serviceavtal, anställa (eller dedicera) personal för att sköta underhåll, hantera backuppsystem, redundant strömförsörjning och kyla mm mm. Även utan att räkna in hårdvarukostnaden så kan detta göra ett stort hål i budgeten. Det finns rapporter som hävdar att små och medelstora företag förlorar miljarder i ineffektiv data managering utifrån ovan nämnda faktorer.

Om detta är den enda faktor att ta hänsyn till så håller de flesta experter med om att molnlösningar vinner. Detta är säkert även orsaken till att man kan konstatera en stadig förskjutning från lokala servrar till molntjänster.

Man skall dock vara medveten om att det finns fler parametrar än de rena kostnaderna att ta hänsyn till i ett beslut om hur företagets IT-infrastruktur skall se ut. En fråga är, hur ser kalkylen ut om jag redan investerat i servrar, lagring osv? Kanske en migrering skall göras när den nuvarande hårdvaran ändå skall fasas ut av åldersskäl?

En viktig fråga är om företagets data är av så känslig natur så att man inte vill riskera att data lagras utanför Sverige där andra lagar om datasekretess gäller. Här gäller det att ställa rätt frågor till sin tilltänkta molnleverantör.

Från hur många olika geografiskt skilda platser behöver man komma åt sitt data? Är det ett flertal ställen vinner molnlösningar alla dagar i veckan.

Hur snabbt behöver lösningen komma på plats? En molnlösning kan vara i drift på mycket kort tid medan en fysisk lösning kan ta både veckor och månader innan den är igång.

Andra frågor att ta hänsyn till är givetvis vad man har för internettkapacitet, Säkerhetsaspekter, flexibilitet och möjlighet för samarbete över geografiska avstånd, med andra ord så är det många faktorer som avgör hur snabb ROI man har vid en molnlösning kontra lokal server lösning.

Alla dessa frågeställningar kan vara tufft för en IT-ansvarig på ett mindre företag att ta ställning till. Se därför till att om du går in i ett sådant projekt, ta hjälp av en erfaren konsult som kan hjälpa till med en förstudie som visar på för och nackdelar med olika lösningar.