Om förslaget blir verklighet så skulle polisen kunna bötfälla enskilda personer som tigger aktivt och påträngande, samt att det ska krävas polistillstånd för att gå runt och samla in pengar i bössor.
- Varje dag som någon sitter i ett gatuhörn i Gävle och tigger istället för att utbilda sig och skaffa ett jobb är en förlorad dag för den enskilda personen, säger Lars Beckman (M), riksdagsledamot Gävleborg.
Men vem ansvarar för att tiggarna kan utbilda sig och skaffa jobb?
- Det är de länder, vars medborgare som kommer hit för att tigga, som måste lösa frågan om arbete och en skälig levnadsnivå, säger Lars Beckman. De måste hitta lösningarna för de egna medborgarna och utbildning och arbete är lösningen även på tiggerifrågan.
Många känner också irritation mot mer eller mindre aggressiva försök till tiggeri. För att inte tala om de som använder störande instrument i sina försök att locka människor att skänka en slant
- Det är fullt förståeligt att polisen känner frustration över att inte ha tillräckligt många verktyg för att möta de nya utmaningarna med tiggeri och därför föreslår man att den som tigger på ett påträngande sätt ska kunna bötfällas, avslutar Lars Beckman.
För tiggarnas bästa kan man bara hoppas att problemet kan lösas så att tiggarna kan få ett bättre liv med utbildning och arbete!
Frågan togs upp i en artikel i Arbetarbladet 2 april där Lars Beckman intervjuades - med övervägande gilla, mer än 80, än ogilla drygt 20 st.
Signaturen Fredrik: En sund inställning som förhoppningsvis leder till ett förbud. Men å andra sidan skulle det inte behövas ett förbud om gemene man skulle tänka lite längre än näsan räcker och ge pengar till hjälporganisationer i stället för tiggare på gatan.
Signaturen Röd: Man ska hjälpa dom svaga i samhället - inte förbjuda dom.
Läs artikeln i AB: http://arbetarbladet.se/nyheter/gavle/1.7020467-beckman-darfor-vill-jag-forbjuda-tiggeri

Kontaktuppgifter:
Lars Beckman (M), riksdagsledamot Gävleborg
070-361 36 96
Lars.beckman@riksdagen.se