1972 startade Kenneth Bognesand MarknadsTeam och tack vare uppdragen för Coromant kunde reklambyrån växa och man var som mest 15 anställda.
– Vi hade tillsammans med Coromant utan framgång bearbetat alla kategorier i den amerikanska bilindustrin, från VD och ekonomiavdelning till produktionschefer och personalen på verkstadsgolven, berättade Kenneth Bognesand.
Kampanjerna hade anpassats till de olika målgrupperna med olika budskap i annonser och broschyrer. Även reklamprylarna var anpassade efter målgrupp.
– Vi kom så småningom på att de enda som inte bearbetats var styrelserna, sa Kenneth Bognesand. Vi skissade på en kampanj med en bild från ett styrelserum och den godkändes av Coromant.
Nu gällde det att hitta en miljö som påminde om amerikanska och även engelska styrelserum. Lösningen blev Handelsbankens huvudkontor, som har ett sådant styrelserum.
– När jag kontaktade dem så blev det ett blankt nej, tills jag berättade att det var för Sandvik Coromants räkning, sa Kenneth Bognesand. Men då blev det annat ljud i skällan och vi fick tillstånd att fotografera.
Sen gällde det att få ihop bra modeller som kunde föreställa en styrelse. De fick olika roller som patriarken, sonen – påläggskalven och VD, den goda modern (viktig för amerikaner), juristerna etc. På bilden pekar VD på verktyget och säger: ”Den lilla biten kan spara $10.000 (dollar) per maskin.” Det vill säga närmare 200.000 kr i dagens penningvärde. Se separat foto.
Sen producerades annonser, trycksaker, reklamprylar mm. Totalt arbetade uppåt 200 personer med kampanjen, på byrån, Coromant, tryckerier mm. Det skulle också skickas personliga brev till alla styrelsemedlemmar i de aktuella företagen. Tanken var att namn och adress skulle skrivas för hand, men vem kan skriva tillräcklig snyggt? Slumpen gjorde att Kenneth besökte Hallbergs Bokhandel för att köpa en bok.
– Tjejen som jobbade där skrev ett kvitto för hand och det var den vackraste handstil jag någonsin sett, berättade Kenneth Bognesand. Så jag frågade henne om hon kunde tänka sig att ta på sig uppdraget att skriva alla adresserna och det ville hon!
Arbetet tog uppemot två veckor, så det var många kuvert.
– Jag minns att jag gick in till henne för att se hur det gick, sa Kenneth. Och just då skrev hon namn och adress till Henry Ford Jr, det kändes stort!
Dåvarande VD på Coromant, Lars Axell, fick skriva under alla breven.
Den som skrev namn och adress på kuverten heter Ewa Hultman (då Wallbom)!
Kampanjen kördes med annonser i de stora amerikanska affärstidningarna som Business Week med flera. En helsida kostade då 270.000 kronor per annons! Det var den största kampanjen som Coromant genomfört, totalt närmare 30 miljoner kronor satsades!
– Men resultatet blev över förväntan och resulterade i att alla de tre stora amerikanska biltillverkarna blev kunder till Coromant, det vill säga Ford, som de bearbetat sedan början av 60-talet, General Motors och Chrysler, berättade Kenneth Bognesand.
För Chryslers räkning ringde VD Lee Iacocca, den legendariske företagsledaren och bilgurun, i egen hög person till Coromants USA-kontor och ville veta mer.
– De blev så exalterade på Coromants USA-kontor att de ringde mig innan de ringde Coromant i Sandviken, sa Kenneth.
Men det var inte nog med det, Business Week gjorde varje år en ”läsvärdesundersökning” för att mäta vilken annons varit mest läst. Coromants annons fick 367 poäng och vann 1979. Det var dessutom den högsta poängen någonsin och första över 300 poäng! En delegation från Busines Week kom till Sandviken och överlämnade diplomet till Kenneth Bognesand.
Som ett resultat av kampanjen ökade Coromant sin omsättning kraftigt!
En annan framgångsrik kampanj, The new hard currency, illustrerades med foto på spån som hade bilder av sedlar från olika länder för att illustrera att man sparade pengar med det nya verktyget!
En annan kampanj lanserade ett verktyg som borrade, brotchade och polerade 5 gånger snabbare än det traditionella borra, brotcha och polera med tre olika verktyg! Det var Lars Pettersson, då VD för Coromant (och sedermera legendarisk koncernchef), som själv visade Kenneth Bognesand hur det nya verktyget fungerade. Sen bytte han snabbt till den "gamla" verktygen och visade hur mycket längre tid det tog.
När de diskuterade upplägget för kampanjen på MarknadsTeam kom Kenneth Bognesand på att han var kallad till golfbanan för att ta emot ett pris för att han slagit hole-in-one. När han kom tillbaka till byrån hade den mångårige medarbetaren Bengt ett förslag klart som sedan blev kampanjens slogan: Hole-in-one! En lysande illustration av fördelarna med det nya verktyget som gjorde alla momenten i ett: hole-in-one!
Det blev en världsomfattande kampanj med bland annat putting på en minigreen i Coromants montrar.
– Det var fascinerande att se hur distingerade företagsledare puttade i Coromants monter och ansträngde sig för att vinna ett rör med tre golfbollar, berättade Kenneth Bognesand.
Kenneth Bognesands intressanta berättelse är en fantastiskt bra illustration till uttrycket ”en bild säger mer än tusen ord”!