Gävle kommun hade därför bjudit in till samrådsmöte den 20 januari i lobbyn på Förvaltningshuset. Ett 100-tal intresserade hade infunnit sig och med tanke på lokalen så måste det ha varit fler än vad personalen på Bygg- och Miljökontoret hade förväntat sig.
Känslorna har svallat på insändarsidor och det svallade också på Förvaltningshuset. Arrangörerna hade tänkt sig att besökarna skulle ställa frågor till tre grupper: fastighetsägaren och arkitekten, närvarande politiker från Byggnads- och Miljönämnden samt tjänstemännen på Samhällsbyggnad Gävle.
Dessutom så hade arrangörerna inte tänkt på att lokalen saknar hörselslinga, vilket är lite märkligt med tanke på att de deltagande tjänstemännen och politikerna har till uppgift att se till att de som söker byggnadslov följer gällande lagstiftning och kravet på tillgänglighet för alla!
Tanken på att 20-30 personer skulle samlas runt tre stycken ståbord fick skrotas eftersom åhörarna krävde att öppet få ställa frågor och komma med synpunkter.
Daniel Olsson (S) och ordförande i Byggnads- och Miljönämnden inledde med att berätta att de alltid måste utreda förfrågningar om möjligheterna att frångå gällande översikts- och detaljplaner. Dagens samrådsmöte är ett le i det arbetet. Fastighetsägarna med Fredrik Funcke i spetsen betalar för Gävle kommuns kostnader för utredningen. Frågan är om kommunen ska gå vidare med förslaget och då blir samrådsmötet en del i beslutsunderlaget.
Arkitekten Leif Brodersen berättade att hans uppdrag varit att komma med förslag till utveckling av gamla Folkets Hus. En påbyggnad på den befintliga byggnaden fick tummen ner av Gävle kommun och då blev det i stället förslag på en byggnad med 32 våningar. Brodersen pekade bland annat på det centrala läget, bristen på bostäder i Gävle. Man kommer också att komplettera med lämpliga verksamhetslokaler samt eventuellt spa samt restaurang eller kafé. Brodersen ansåg att det inte var risk för insyn på grund av avståndet från de lägenheter som ligger högre än husen i Gamla Gefle. Åhörarna bemötte med buanden!
I förslaget har man också öppnat för möjligheten att Tullbomsgården ska rivas och ersättas av radhus. Tullbomsgården drivs HSO (Handikapporganisationernas Samarbetsorgan Gävle kommun). Men de närvarande politikerna lovade att de 31 föreningarna med tillsammans 7.000 medlemmar skulle erbjudas nya lokaler i så fall.
Det var många och irriterade synpunkter mot förslaget.
● Risk för att byggnadsarbetena med sprängningar kan skada de gamla husen i Gamla Gefle
● Ökad trafik, både med bilar och människor till fots
● Förslaget går emot gällande översiktsplan
● Okänsligt att bygga ett hus med 32 våningar i ett område som är klassat som riksintresse
Kommunens fortsatta arbete med förslaget ska så småningom utmynna i antingen ett avslag eller ett förslag till ändring av gällande detaljplan. Frågan om förslaget strider mot kulturintressen eller inte ligger på Länsstyrelsens bord, men det kom inga signaler om de kan stoppa planerna.
I vilket fall så rekommenderas alla intresserade att lämna in skriftliga synpunkter. Formulär och adresser finns i Förvaltningshusets reception.
Sammanfattningsvis så kan man konstatera at hanteringen av detta projekt lämnar en hel del övrigt att önska:
● Bättre information så att man slipper onödiga diskussioner på grund av att man inte har rätt information, t ex att Gävle kommun är tvungna att utreda den förfrågan som fastighetsägaren har gjort. Många tror tyvärr att det är kommunen som föreslagit skyskrapan
● När man kallar till samrådsmöte så måste det vara ordentligt förberett. Man borde kunna förvänta sig av Samhällsbyggnad Gävle att man känner till att det krävs hörselslinga. Att dessutom tro att alla ska kunna tråckla sig fram mellan de tre frågestationerna - känner man inte till kraven på tillgänglighet för alla?
● Det fanns dåligt med sittplatser, extra anmärkningsvärt eftersom många av de inbjudna kom från olika handikapporganisationer. Besökarna fick själva hämta stolar och soffor från angränsande utrymmen och ändå tvingades många deltagare bli stående under en och en halv timme
● Ingen beredskap för besökarnas ytterkläder så ytterkläder travades på receptionsdisken
● Ur demokratisk synpunkt är det dåligt att inte lokaltidningarna är på plats. Även om inbjudan skickats ut, skickades den till rät personer?
Men det är trots allt den urusla informationen som varit grundorsaken till upprorskänslorna. Man skulle önska att kommunen kunde göra om hela processen och göra den i rätt ordning!
Det kanske brister i attityd till den uppgift som Samhällsbyggnad Gävle har? Vi framförde kritik till Elisabeth Jonsson för några mindre lyckade kontakter i samband med byggnadslov. Som chef för Samhällsbyggnad måste man ta kritiken på allvar och inte bara käckt påstå att det inte finns några problem och att alla andra är SÅ nöjda. Attitydproblem!
* TULLBOMSGÅRDEN är specialanpassad för människor med olika funktionshinder. Den lär bli svår att låta sig stöpas om till en enhet inom skyskrapa, vilket är förslaget från fastighetsägaren och de kommunala tjänstemännen.