Johan Thunberg är född i Oslättfors 2 mil norr om Gävle, en by Johan pratar ömt om. Det var även där Johan gick sina första år i skolan, innan han började högstadiet på Nynässkolan i Gävle. Efter det gick han på Vasaskolan i gymnasiet där han läste Natur. Efter gymnasiet var Johan skoltrött och hade en hel del olika jobb. Bland annat arbetade han med att röja och plantera skog innan han jobbade på fabriken "Förenade Well" där de gjorde kartonger. Dock kände Johan inom lite mindre än ett år på fabriken att han ville göra något annat, så han sade upp sig där och kom in på en konstskola, som hette Gävle Konstskola.

- Det var av en händelse att jag kom in på konstskolan. Det var en kille som arbetade på konstskolan som såg mina tavlor hemma hos mig, som jag målat under tiden jag studerat och jobbat. "Du måste börja på konstskolan", sa han till mig, berättar Johan.
Så Johan gav honom några tavlor att visa rektorn på skolan och redan dagen efter fick han ett telefonsamtal att han fick börja skolan direkt, trots att det redan hunnit gått tre veckor på terminen. Där studerade han i tre år och efter sina studier där jobbade han som bildlärare i 24 år innan han kunde lägga lärarjobbet på hyllan och leva helt på sin konst.

Våren 2012 släpptes en dokumentärfilm om dig, berätta om den?
- Den handlade om mig och mitt måleri, om mitt liv samt om vad jag tycker och känner om naturen. I filmens gång får man se mig när jag målar en tavla, vilket jag tror gjorde att folk kom närmare mig genom att få se vad jobbet går ut på. Det var spännande att få vara med i en dokumentärfilm om sig själv, men samtidigt var det lite jobbigt också. Som konstnär arbetar man själv och är lite av en ensamvarg, då man måste samla sina tankar och idéer. Så därför var det lite jobbigt att ha en kamera bakom eller bredvid sig som bevakade mig när jag arbetade. Efter några dagar slappnade jag av och vande mig vid den närheten, så det blev en film till slut. Den hade två visningar på SF bio i Gävle, då det var två fulla salonger fullt av folk. Det var en helt fantastisk känsla!

Det har skrivits en bok om dig också, berätta om den med?
- Från början att jag skulle skriva en bok fanns inte på kartan för mig över huvud taget, men Sidney Jämthagen kom in till mig en dag och sa att han hört sig runt i min by samt läst på om mig på internet. Han sa att han ville skriva en bok med mig, om mig. Så jag satte mig ner och skrev, skrev och skrev, tills det blev en bok! Allt i boken kommer från mig, men vi har skrivit olika kapitel var i boken som han sedan redigerade. Boken blev slutsåld på ett år, vilket kanske är värt att notera.

Vad var det som fick dig att våga ta steget att bli egen företagare efter att ha jobbat som lärare i flera år?
- Jag började måla när jag var 4-5 år och har säkert målat över tusen tavlor under min livstid. Även fast jag haft andra jobb har jag alltid prioriterat målningen. Under min 24 år långa karriär som bildlärare målade jag på sidan om och hade flera utställningar. Jag blev även invald av Länskonst av en jury där jag fått med min konst i 14 år, vilket var en bedrift på sidan av mitt lärarjobb. När jag sedan tjänade tillräckligt på mina tavlor och andra utställningar sa jag upp mig, då min dröm alltid varit att kunna leva på min konst. Det var lite på tiden, kan man säga. Det var mitt hjärta som sa att jag skulle sluta jobba, att jag skulle måla.

Vad händer just nu?
- Just nu håller jag på med naturmålningar, vilket jag alltid målat. För tillfället håller jag på med en målning med en spegling på en vattenyta. En sommartavla. Dessutom pågår en utställning i Alvesta i Småland just nu som jag är med i. Den skulle egentligen tagit slut nu den 5 december men i och med att intresset varit så stort kommer den pågå fram till den 31 december.

Hur har året varit?
- Det har varit ett hektiskt år med utställningar. Hela sommaren har jag haft utställning här i min ateljé och jag har varit lite i Värmland och andra utställningsplatser. Jag fick även stora kulturpriset av Älvkarleby komun i år, vilket var väldigt roligt. Fick det utdelat på nationaldagen och höll ett litet tal då.

Vad består dina arbetsuppgifter av?
- Som konstnär går man alltid och tänker på bilder. Oavsett om jag är ute och går med hunden eller promenerar med vänner så ser jag bilder i verkligheten och tänker "dit skulle jag vilja åka igen". Så då gör jag skisser eller tar bilder så att jag kan ta upp jobbet i min ateljé senare, som ett slags "för-skiss-jobb" i min hjärna. Därefter sker mitt förarbete då jag tänker igenom hur jag ska göra målningen tekniskt, vilka färger jag ska använda eller i vilket ljus motivet ska vara i. Jag funderar på hur jag kan göra en komposition fin så att andra kan uppleva någonting när de ser den färdiga tavlan, i sin egen hjärna och i sitt eget hjärta. En annan del av mina arbetsuppgifter är att ställa ut mina målningar på utställningar. Och att göra reklam för mig själv så att det blir en försäljning.

Vad har du för målsättning eller vision?
- Min målsättning är att jag ska få måla vidare och få mer utställningar och må bra. Visionen är att jag ska få vara med länge till. Jag har också en vision eller strävan att de som ser mina målningar ska tycka det är fint med deras ögon och att det känns fint i hjärtat. Det finns personer som gråtit när de sett mina målningar, framförallt i USA på svensk-amerikanska museer där mina tavlor blivit utställda. Det är då främst amerikaner med svensk bakgrund som sett mina målningar av svenska landskap och blivit starkt berörda då de känt en saknad efter deras ursprungsland generationer bakåt, vilket är väldigt fint.

Vad är du mest nöjd över med din karriär?
- Inom konsten är jag särskilt stolt över att jag fått vara med om det jag varit med om, att jag fått gjort allt detta och mött alla människor som jag mött. Att jag fått visa upp mina tavlor i både Sverige och i USA. Bland annat har jag tre målningar på tre olika museum i USA, som alla är svensk-amerikanska. Det är American Swedish Institute i Minneapolis, Minnesota. De andra museerna är Clear Lake Art Center i Iowa och Museum of Nebraska Art, i Nebraska. Dessutom har jag fått möjligheten att möta människor som jag har pratat med och mött i konstens värld. Mycket berömda konstnärer och privata människor som betyder och har betytt mycket. Det är många som har peppat mig och den enkla frasen "Vad duktig du är", är något som byggt upp mig och fått mig att må bra och känna mig nöjd med mig själv. Det är något man växer av oavsett om man är konstnär eller jobbar inom något annat yrke, tror jag.

Vad är dina framtidsplaner?
- Jag är bokad ett och ett halvt år framåt till mitten av 2018 vilket känns helt fantastisk. Tror inte jag varit bokad innan under så lång tid att det ena byter av det andra, på det sättet. Det största jag ska göra är att jag blivit bjuden till Kina den 22 april, då jag ska ha en vernissage i Kina. Planerna är lite lösa, men det kommer antingen vara en stor utställning på ett jättestort museum eller en vandringsutställning på tre olika stora museum. Inom de närmaste veckorna ska jag träffa representanter och lägga upp planerna. Det är bland det största jag gjort någonsin och jag har som mål att ta med mig 30 tavlor. Det är vad jag hoppas hinna med.

Hur ser det ut för dig under jul?
- Jag ska vara med familjen och det brukar se ut som för de flesta andra. Vi kommer sitta vid granen och äta god mat. Trots att man är gammal blir man fyra år på en gång då Kalle Anka kommer på teven under julen. Sedan blir det lite utdelning av julklappar och min hund ska få julklappar med korv och köttbullar i. Det är lite av en tradition. Han brukar sitta där under julgranen och dregla när han känner doften av maten, så då får han ett paket.

Kommer din ateljé vara öppen under julen?
- Nej, min ateljé kommer förmodligen vara stängd. Nu ska jag måla och gå in i en "målar-bubbla" där all fokus ligger på skapandet. Då ska jag måla bara och sedan blir det som sagt jul med familjen.

Vad vet vi då inte om Johan Thunberg?
- Jag vet inte om det finns något särskild udda, direkt. Kan väl vara att jag eventuellt ska göra en ny bok. Jag träffade författaren som jag skrev förra boken med nyligen och han ville att vi skulle göra en till bok tillsammans. Så det är något jag ska fundera på nu över julen om jag vill vara med och göra det. Sedan tycker jag om att motionera. Att må bra är väldigt viktigt för mig, så varje måndag klockan 19.00 brukar jag försöka ta mig runt på stavar i Hemlingby på deras 7-km spår!


Namn: Johan Thunberg
Titel: Konstnär
Ålder: 64 år.
Familj: Fru och 1 barn plus två bonusbarn som alla är utflugna.