Tidigare så var även val en delikatess för många islänningar men intresset för att äta val har av naturliga skäl minskat i och med fångstförbuden. Dock kan man fortfarande få prova ”surval” som en udda maträtt. Hur det smakar? Tja, bitarna glider lätt ner i matstrupen men nog är det säkrast att skölja ned dem med lämplig dryck. Till exempel Brennivin som görs på Island. Det kallades tidigare för Svarta döden men numera får drycken inte heta så.
Island är väldigt ojämnt befolkat. I Reykjavik (Rökviken) bor drygt 200.000 personer. Resterande 120.000 bor utspridda i mindre städer och på rena landsbygden.
Det finns en mängd olika intressen där du kan ha stort utbyte av en tid i Island. Natur, geologi, fågelskådning, sportfiske, dykning, valskådning, Islands historia, ridning kortare eller längre turer, kultur i t ex nya Konserthuset Harpa i hamnen i Reykjavik är bara några exempel.
Att ta sig till Island.
Det går bra att köpa flygbiljetter och boka upp några nätter via internet om man vet vad man vill se. Det finns förstås också en mängd färdiga paketlösningar. En Gävlefirma med det lite intressanta namnet Vietnam abc AB gör temapaketresor där det mesta ingår. Till och med buss från Sandviken-Gävle till Arlanda. I vårens resa i maj 2015 ingår dessutom en båttur ut till Westmannaöarna och Heimön.
Har du gott om tid och inte gillar att flyga så går det även att ta sig till Island med båt.
Drömmer du om Island? Gör verklighet av dina drömmar! Du kommer inte att ångra dig.
Svensk Press Hans Ekström