Under vecka 16 pågår Polisens insatsvecka med fokus på hastighet.

Hur allvarlig konsekvensen av en olycka blir handlar till stor del om fordonens hastighet. Att hålla skyltad hastighet ökar också möjligheten för andra trafikanter att upptäcka en mc-förare i god tid. Vi gör vad vi kan för att minska hastighets- överträdelserna på våra vägar och satsar extra under vecka 16, säger Ulf Carnerius, Trafikpolischef i Gävleborg.
Under 2009-2013 dog och skadades svårt drygt 1 500 motorcyklister. Andelen singelolyckor var cirka 57 procent. Flertalet olyckor sker under april-september.

En genomläsning av olycksbeskrivningarna för april 2009-2013 i Transportstyrelsens olycksdatabas STRADA visar att höga hastigheter i kombination med lösgrus påfallande ofta verkar vara problemet. Andelen singelolyckor var under månaden 63 procent, alltså något högre.

För motorcyklister, som är så oskyddade, är det förstås extra viktigt att hålla hastigheten. Samtidigt vill jag uppmana väghållaren att så fort som möjligt samla upp allt grus, säger Lars-Eric Abrahamsson, Verksamhetsledare NTF Gävleborg.
Kontaktpersoner.

Lars-Eric Abrahamsson, Verksamhetsledare NTF Gävleborg, 070-313 40 14

Ulf Carnerius, Trafikpolischef Gävleborg, 010-567 90 32