… med användbar golvyta över 500 kvadratmeter, och som ofta besöks av allmänheten, skall vara energideklarerade. Och från och med 1 juli 2015 gäller 250 kvadratmeter.

Besiktning måste utföras på plats för att energideklarationen skall kunna bli godkänd.

Företagen, som utför energideklarationer, kommer inte längre att kunna vara ackrediterade, alltså officiellt godkända såsom utfärdare av energideklarationer.

Uppgiften att utföra energideklarationer kommer att utföras av energiexperter som personcertifierats av ett ackrediterat certifieringsorgan. Denna förändring beslutades av Regeringen den 15 mars i år.
Den nya lagstiftningen träder kraft den 1 juli i år, men efter samråd med Boverket är bedömningen, att nu ackrediterade företag, kommer att ha möjlighet att utföra energideklarationer precis som vanligt i vart fall under hela 2012.

Boverket kommer att göra stickprovskontroller på utförda energideklarationer för att se hur uppgifterna tagits fram och vad de har gett för resultat.

Boverket fortsätter också arbetet med att underlätta jämförelser mellan byggnaders energiförbrukning. Bland annat genom att energideklarationerna skall kunna plockas fram från en särskild webbplats hos Boverket.

http://www.lonnenergi.se