Året var 2000 när Hyundai lanserade en av de första SUV:arna i Sverige – Santa Fe. Med en råbarkad styrka och hög markfrigång blev den snabbt en succé och har sedan dess utvecklats vidare till att bli en finpolerad och exklusiv bil - in i minsta detalj. Nu kommer den tredje generationen av klassikern med nyheter inom design, teknik och säkerhet som placerar Santa Fe i framkanten av sitt segment.
Kollisions- och dödavinkelvarnare
Nya Santa Fe är fylld med intelligenta och aktiva säkerhetslösningar, exempelvis autobroms med kollisionsvarning i tre steg. Bilen har även dödavinkelvarning som består av sensorer monterade i de bakre hörnen och som känner av om ett fordon befinner sig i döda vinkeln och varnar med en symbol i ytterbackspegeln samt ljudsignal om körriktningsvisaren aktiveras.
Adaptiv farthållare
En uppskattad funktion för att få både säkrare och skönare körning är den nya adaptiva farthållaren, som ser till att bilen håller ett förinställt avstånd till framförvarande fordon. Hastigheten anpassas automatiskt om det framförvarande fordonet ökar eller minskar hastigheten.
Kollisionsvarnare och kurvljus
Nya Santa Fe är även utrustad med ett system som varnar för korsande trafik. Två radarenheter bak ser cirka 70 meter åt vartdera hållet och hjälper föraren att uppmärksamma fordon/hinder vid exempelvis backning ur en parkeringsficka. Med adaptivt kurvljus följer ljusbilden dessutom bilens rattutslag vid kurvtagning, så att det blir lättare att upptäcka hinder eller djur som dyker upp vid vägens sida.
360-graders kamera
Trånga parkeringshus eller en trottoarkant som du gärna vill parkera nära mot blir en enkel match med denna finess. Genom en serie strategiskt placerade kameror får man en 360 graders vy av bilens omedelbara närhet. Det har blivit enklare att manövrera bilen i trånga utrymmen!
Parkeringsassistans
Parkeringsassistansen gör vardagen enkel. Man behöver inte längre krångla sig in i en parkeringsficka, utan bilen identifierar om utrymmet är stort nog för bilen och styr sedan bilen in och ut ur fickan. Funktionen fungerar även när man parkerar i rät vinkel mot en parkeringsruta. Föraren sköter gaspedal och broms – systemet sköter resten.
Soltak
En annan upplevelsehöjare är bilens stora panoramasoltak, som ger en känsla av att man kör i det fria. Luckan öppnas med ett enkelt knapptryck och en diskret vindavvisare minimerar vindbrus och oljud.
Ny design
Bilen har bland annat fått en uppdaterad grill, med nya xenonstrålkastare och LED-varselljus integrerade i dimljusstrålkastarna. Även bakljusen och utblåsen har fått en ny look. Till detta kommer ett exklusivare fälgprogram. Interiört har instrumenteringen fått en ny design.
Ökat utrymme
Baksätespassagerarna kan njuta av ett ännu större benutrymme, tack vare att sätena nu kan skjutas maximalt 270 mm bakåt. Det går även att luta ryggstödet och fälla ned armstödet, som har dubbla dryckeshållare. Lastutrymmet är lika generöst som tidigare – 582 liter, samt 1 680 liter med fällda säten.
Handsfreebaklucka
Dessutom fälls bakluckan upp automatiskt med sensorer som upptäcker om någon står bakom bilen i tre sekunder med nyckeln i exempelvis fickan. Perfekt när man har kassar i händerna!
Infotainmentsystem
Bilens infotainmentsystem sköts via en 8-tums TFT pekskärm i färg, som kombinerar det avancerade navigationssystemet med kristallklart ljud från den digitala DAB-radion. Infinity Premium Surround Audio erbjuder en perfekt ljudupplevelse med tolv högtalare och QuantumLogic Surround (QLS)som förhöjer känslan med flerdimensionellt surroundljud.
Kraftfull prestanda
De största nyheterna ligger under huven. Dels har den effektiva dieselmotorn uppgraderats så att 2.2 CRDi har vässats till 200 hk. Samtidigt uppfyller den nu Euro 6-normen som fastslår hur mycket en bil får släppa ut. Autostopp bidrar dessutom till en ännu bättre bränsleekonomi.
Fyrhjulsdriften har dessutom utvecklats. Den samarbetar nu med bilens stabiliseringssystem för en effektivare kurvtagning. Dessutom ger en uppdaterad programvara bättre styrkänsla. Man kan också välja mellan manuell och automatväxellåd, båda sexstegade!
Helljusassistans
Från våren 2016 finns nya Santa Fe med helljusassistans (HBA). När ett mötande fordon upptäcks växlar systemet automatisk från helljus till halvljus för att inte blända mötande trafik.
Bilvarhuset Dahlboms Bil säljer och servar Hyundai i Gävle.
– Under de drygt 15 år som Santa Fe funnits på den svenska marknaden så har den genomgått en fantastisk utveckling till en av branschens mest välutrustade SUVar, säger Christer Dahlbom, vd på Dahlboms Bil. Det är fantastiskt roligt att kunna erbjuda en sådan bil till våra kunder!