En vital handel i en stad är någonting som berikar staden och skapar tillväxt och arbetstillfällen.
Det här verkar inte vänsterpartiet, miljöpartiet och socialdemokraterna, som styr Gävle, ha förstått. Sakta men säkert vill man strypa tillgängligheten till Gävle centrum och därmed stryper man sakta men säkert detaljhandeln. Finns det inte bra möjligheter för kunderna att ta sig till centrum för att parkera kommer det inte heller några kunder. Det här vet förstås företagarna i centrum, som kan se sina dagskassor strypas i samma utsträckning som den rödgröna utgiftskartellen stänger ner centrum. Att företagarna stängde sina butiker en måndag förmiddag måste vara helt unikt i Sverige, men tyvärr så har det inte påverkat V, MP och S. Lägg till att handeln är en mycket stor ungdomsarbetsgivare och att V, MP och S dessutom är överens om att fördubbla arbetsgivaravgifterna för unga om det skulle gå så olyckligt att de vinner valet i höst. Då är det inte svårt att förstå att handlarna går en lång, kall och mörk vinter till mötes. De rödgröna stänger ner centrum så att kunderna försvinner och så fördubblar de arbetsgivaravgifterna för de unga anställda. Till det ska man lägga de stora skattehöjningar som minskar konsumtionsutrymmet för Gävleborna.
Den kommunalskattechock V, MP och S genomförde i Gävle minskade konsumtionsutrymmet med ca 5 000 kr/månad för en genomsnittlig LO-familj. Vinner de rödgröna valet i höst kan det kosta en barnfamilj som bor i Bomhus 59 000 per år i minskad köpkraft. Det kommer att slå stentufft mot detaljhandeln.
För oss Moderater och Alliansen finns det varken fula eller fina jobb, utan alla jobb är viktiga och alla jobb behövs! Detaljhandeln är en viktig del av samhällsekonomin och distributionskedjan, och utan en fungerande handel växer inte ekonomin och jobben i samma utsträckning som det blir med en välmående handel. Det här vet säkert miljöpartiet och vänsterpartiet med sitt stödparti socialdemokraterna och det kan också vara därför man gör vad man kan för att minska handeln i Gävle. I grunden hatar de röda partierna ekonomisk tillväxt och genom att minska handeln så minskar tillväxten. Att de unga blir arbetslösa och arbetslösheten blir mycket stor är för dem kanske bara en biverkan?
Nu finns det ett ljus i mörkret för företagarna i Gävle - om det blir fortsatt Alliansregering i Sverige och ett Alliansstyre i Gävle. Då ska vi göra fina, vackra Gävle lika framgångsrikt som andra Allianstyrda städer. Där handeln och politiken går hand i hand för att tillsammans utveckla kommunen så att vi får tillväxt och fler jobb. Gävleborna förtjänar verkligen det!
Lars Beckman
Riksdagsledamot (M) Gävleborg.