Utvecklingen är framgångsrik och verksamheten har stadigt ökat med allt högre omsättning och goda resultat under senare år.
– Vi levererar idag nästan uteslutande till hälsokostbutiker, berättar Anders, som kallas ”Linkan” av de som känner honom. Idag finns vi i mer än 500 butiker i landet så de allra flesta har nog något från oss i sitt sortiment.
Anders är vd i det egna bolaget och arbetar i första hand med företagsledning och arbetsstyrning men det blir även en del operativt som kundkontakter och produktfrågor. Affärsidén är att vara leverantör till grossister som i sin tur bearbetar butikerna.

Anders är 58 år gammal och föddes 1955 i Kalix, Norrbotten. Han flyttade i unga år till Sundsvall och därefter till Gävle som 11-åring. Han gick på Stora Brynässkolan där han fick Olle Hedblom som gymnastiklärare. Att han hittade till brottarklubben Lokes lokaler ganska omgående var dock pappa Valters förtjänst då han var aktiv brottare i Sangis, långt upp mot den finska gränsen.
– Det var naturligt när man kom till en ny stad så ville man söka upp kompisar och det fick man ju genom idrotten, berättar Anders. Loke var redan då en bra klubb, inte i den allra översta svenska eliten, men med norrländska mått mätt var de duktiga. Den stora stjärnan och lite av idol var Andreas Cahling som vann Ungdoms-SM och även började träna judo. Han vann nog något SM-tecken även i den sporten. Jag var dock några år yngre så jag var för liten för att sparra med honom innan han flyttade vidare.

20 år och Norrlandsmästare
Gymnasietiden var på Vasaskolan där Anders läste NA (Naturvetenskapsprogrammet).
– Läste och läste, reflekterar Anders, snarare plågade mig igenom då jag var rejält skoltrött.
Lumpen gjordes i Norrtälje som pjäsman vid luftvärnsbataljon LV3. Efter det fick han jobb på kommunen där Lennart ”Tigern” Johansson var en färgstark profil på Fritidskontoret. Brottningen var dock i fokus och Anders blev Norrlandsmästare för första gången som 20-åring.
Under fem år jobbade han sedan som förenings­konsulent på Fritidsförvaltningen åt föreningarna Loke och IFK Gävle.
– Anställningen var mellan klockan 08.00-17.00 men det var mer regel än undantag att det blev till nio på kvällen, menar Anders. I och med att jag var anställd så blev det ju lätt att man lade över sysslorna på mig och jag hade naturligtvis svårt att säga nej. Det var verkligen ett heltidsjobb och samtidigt så skulle jag ju sköta min egna aktiva karriär.
För att få bättre arbetstider och mer tid över till träningen så blev han 1982 anställd av Kriminalvårdsverket och började på häktet i Gävle där han blev kvar i 20 år.
– Jag kunde då göra en sista riktig satsning för att nå den absoluta svenska eliten, men hade nog inte någon riktig vinnarinstinkt, då skulle jag behövt vara elakare, garvar Anders.
Som aktiv intresserade han sig dock mer och mer för hur han skulle kunna maximera prestationen med rätt kost och näring. De proteinpulver som då fanns på marknaden både smakade och luktade illa liksom att kvalitén många gånger var tveksam.
– Jag läste på om hälsa, förkovrade mig inom näringslära och kosttillskott så gott jag kunde. Så det dröjde det inte länge förrän jag började leta efter något företag utomlands så att jag kunde börja att importera några produkter.

Great Earth
Anders skrev till Handelskammaren i Stockholm och fick ett utdrag på utländska företag som sökte agenter 1986.
– Jag såg Great Earth direkt och om det var slumpen som gjorde att de fastnade vet jag ännu inte idag, men det var i alla fall början på den här resan då jag på hobbynivå började importera deras produkter.
Affärerna började med privatpersoner och det var vänner och bekanta i den nära omgivningen som blev de allra första kunderna.
– 1987 hade jag en ledig dag och då besökte jag Göteborg och presenterade produkterna för en hälsokostbutik där. När de insåg hur bra produkterna var och jag fick min första beställning fick jag verkligen blodad tand och kände vittringen på att det här kan bli någonting riktigt bra.
Anders hade i det läget dock inga större ambitioner med företagandet utan jobbade på parallellt med arbetet på häktet liksom att han fortsate att träna och blev vid 36-års ålder återigen Norrlandsmästare.
– Jag arbetade dock väldigt mycket och i mitten av 90-talet började det att bli riktigt jobbigt.
Anders var utarbetad och gick in i väggen 1997 efter en segdragen tvist med en tidigare kompanjon. Det löste sig dock på ett bra sätt och Anders blev kvar som ensam ägare.
– Jag blev helt utmattad och hade ingen riktig kraft eller struktur så det blev några tunga år där.
Under arbetet på häktet lärde han känna en sommarvikarie som var juriststuderande. Anders berättade för henne om de utmaningar han ställdes inför med sitt företagande och hon tipsade då om en advokat i Uppsala där hon tidigare pryat.
– Det var så jag kom i kontakt med Lars Sköld. En riktig styrelseräv som blev en mycket god mentor som jag kunde bolla alla typer av frågor med. Han gav mig struktur i verksamheten och jag är mycket glad över att jag även fick med honom i styrelsen där han var till stor nytta.

Den stora vändningen
– De största misstagen jag gjort är nog att jag litat för mycket på det människor säger men när det kommer till affärer så kan det ta helt andra vändningar. Visst har jag blivit bränd men inte blivit cyniskt. Jag tycker det är lite charmigt att kunna fortsätta att behålla tron på människan. Idag vet jag dock att ibland är det bättre att inte lägga tid på något man själv inte tror på utan då är det bättre att skiljas i tid. En gång var det en kontakt på Cypern som skulle starta gym där och ville ha ner flera pallar med våra produkter. Inte kom de in genom tullen där inte, utan blev stående i sommarvärmen under tre månader. Ja, det var en riktig soppa, men det kan man skratta åt idag.
Den stora vändningen kom 2002 då kärleken dök upp i form av livskamraten och numera medarbetaren Gunilla Tobé.
– Då kom blodet tillbaka och jag kunde besluta mig för att satsa fullt ut på företagandet. Efter tre månader slutade jag på häktet och fick då mer tid och struktur så det var egentligen då som den riktiga resan med företaget började. Gunilla arbetar fortfarande i firman med ekonomin och har naturligtvis betytt mycket för var vi är idag.
När vi diskuterar framgångsfaktorerna framhåller Anders, som i de allra flesta lägen framstår som lugnet själv, att det är drivkraften i sig som är dynamisk.
– Jag har så mycket tålamod och uthållighet att det nästan även är min största belastning. Men när jag har gett mig f-n på något så är det nästan inget som kan stoppa mig. Jag har faktiskt ett grymt temperament och exploderar på tre sekunder om vissa saker inte fungerar. Dessutom har jag inget pokerface alls utan det hörs direkt när jag är irriterad, det går inte att dölja, garvar Anders.

Utveckling av verksamheten
På senare år har det blivit en riktig boom vad det gäller ekologisk och hållbara livsmedel vilket har gjort att Great Earth legat helt rätt i tiden.
– Det har ju egentligen varit rena hälsoexplosionen, menar Anders. Vi visade upp vårt ekologiska sortiment på en mässa i Malmö i oktober föra året och har fått en enorm utväxling. Produkterna går som tåget, så det är helt fantastiskt.
Nu är det inte bara intresset för hälsa och god kost som fött framgången utan man har nischat sig strategiskt genom att ta fram tre produktlinjer under egna varumärken som vänder sig till olika målgrupper.
– Vi har Orka, för de aktiva, GE Organic Foods som är ekologiska produkter med spannmål, linser och korn samt GE Vitamins när maten inte riktigt räcker till. Många som stressar för mycket och vill boosta upp kosthållningen använder sig av detta, förklarar Anders. Men man får naturligtvis aldrig lura sig själv eller andra. Det är maten och rörelsen som är det absolut viktigaste. Det duger verkligen inte att bara ligga på soffan och äta piller.
För att utveckla sig personligen och verksamheten så går Anders kontinuerligt på branschens kurser och fortbildningar för att hålla sig
a jour med både nyheter och regelverken.
– Jag gick även Handelskammarens styrelseutbildning och det var ett lyft att börja se verksamheten ur ett ägar- och styrelseperspektiv, menar Anders, då man annars gärna är väldigt operativ som vd i det egna företet.
Det blir en del resor i jobbet, inte minst till USA, där Anders är med i tillverkningen från start och sätter ihop recept och tar fram produkter tillsammans med de som var med och tog fram de ursprungliga produkterna för den agentur han idag har i Norden.
– Det är grymt kul att föra en tradition vidare, dels med gamla anrika recept och samtidigt skapa nya unika koncept. Från 2008 så har vi även börjat växa i Danmark och Finland. Det är lite svårare med Norge då de är utanför EU men det är naturligtvis också en mycket intressant marknad.

”Tro, gno och gro”
Han har förblivit Gävlebo och bor i lägenhet intill Boulognerskogen.
– Det är verkligen oasen i stan och här trivs jag. När det gäller näringslivet tycker jag dock att man kunde göra det mer företagsvänligt för företagarna. Det är tur att man inte ligger i stan där man vill stänga av. Småbutiker där kommer ju att slås ut, det är ju bara att se på utveckling i många andra städer.
Utsikterna för den egna verksamheten verkar god och han ser framtiden an med tillförsikt.
– Det är bara att följa sin passion och tro på det där man en gång började med. Vara trogen sin mission och vision. Jag går mycket på intuition och känsla, gillar jag inte något så får det vara. Det gör inget att jag missa någon affär, de som inte delar mina visioner vill jag inte göra affärer med. Dessutom är det viktigt att alla mår bra och jag känner inget behov av att växa för fort. Hellre ett sunt och friskt företag där vi kan anställa fler och ha en bra stämning än att bara sikta på att öka omsättningen så mycket som möjligt.
Privat är målsättningen att komma igång med träningen igen.
– Jag gymmar med skivstång och spelar golf på sommaren. Brukar faktiskt åka skidor på vintern också men det har inte blivit något i år.
Det får vi nog skylla på vädergudarna. För Anders vilar verkligen inte på lagrarna utan lever bokstavligen efter måttot: Tro, gno och gro.

Text och foto: Joe Formgren