Enligt ny forskning som presenteras i tidskriften The Lancet är handstyrkan en bra värdemätare för hälsan. I studien ingick 140.000 vuxna från 17 olika länder i åldrarna 35-70 år där deltagarnas greppstyrka mättes med en handgreppsdynamometer.

Deltagarna följdes under fyra år och resultatet visar att en förlust av greppstyrkan med 5 kg ger en fingervisning om sviktande hälsa där risken att drabbas av hjärtinfarkt och stroke ökar. Det finns enligt forskarna ett direkt samband mellan greppstyrka och risken att drabbas av hjärt- och kärlsjukdomar senare i livet.

Studien pekar på att det kan vara effektivare att mäta greppstyrka än att mäta blodtrycket vid en hälsoundersökning. Även om mer forskning behövs är studien ännu ett bevis för att muskelstyrkan har en avgörande betydelse för hälsa, åldrande och sjukdom. Minskad muskelstyrka går snabbt och enkelt att mäta.

Muskelstyrkan i handen är en biomarkör som berättar om det allmänna hälsoläget och kan mätas vid en vanlig hälsoundersökning.


HÄLSA SVERIGE

Niclas Carlson
Leg.Kiropraktor
för Hälsa Sverige
http://www.halsasverige.se

http://www.niclascarlson.se

WEBCOACH
http://www.webcoach.se

http://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(14)62000-6/abstract

TRÄNA MED WEBCOACH SPORT
http://sportidrott.se/readers/view/trana-med-webcoach-sport

Gilla på Facebook http://www.facebook.com/pages/All-Sport-och-Idrott/10888090915438

Kiropraktor Niclas Carlson kommer från Gävle och är Högskoleutbildad och legitimerad av Socialstyrelsen. Niclas Carlson är tidigare t.f rektor och en av grundarna av Skandinaviska Kiropraktorhögskolan. Niclas är licensierad fystränare genom Riksidrottsförbundet RF och Bosön. Utvecklare av tjänsten Webcoach Hälsa och Sport för resultatstyrd träning på nätet som fått internationell uppmärksamhet. Strength & Conditioning coach för IFAF World Team -Världslaget i amerikansk fotboll samt fys och utvecklingsansvarig i Svenska Amerikanska fotbollsförbundet sedan 2005 och utbildare för Svenska Ishockeyförbundet i Träningslära och Hockeyatletism. Niclas Carlson ingår i utbildningsutskottet för Gästriklands ishockeyförbund sedan 2014. http://www.niclascarlson.se