Internationella sångfestivaler för barn och ungdomar har varit ett stort och populärt fenomen i Europa under många år, men först nu har turen kommit till Sverige.
Helges Sångstudio, som har matchat fram artister som Zara Larsson, Molly Sandén och Lisa Ajax, har under de senaste åren besökt ett stort antal internationella sångfestivaler i olika länder runtom i Europa. Många deltagare, coacher och organisatörer undrade varför det inte fanns någon festival i Sverige, och detta gav Helges Sångstudio inspiration att ta initiativet att föra konceptet hit, närmare bestämt till hemstaden Gävle.

Lördagen den 3 september kl 19.00 kan ni se och uppleva "Thank you for the music", då festivalens galashow äger rum på Gävle Konserthus. Med gästartister - varav en är ingen mindre än Lisa Ajax - och alla internationella deltagare bjuds det på en helkväll med ung energi, fantastiska talanger och gränslös musikglädje.

Festivalen kommer också att bjuda Gävle på en stor välkomstkonsert på Stortorget onsdagen den 31 augusti kl 17.00 samt inbjuda Gävles alla grundskolor som publik till sångtävling på Gävle Konserthus den 1 och 2 september.
Varmt Välkomna!

Vi frågar festivalproducenten Johan Jämtberg, mannen bakom Helges Sångstudio, om syftet med arrangemanget.
– Artisterna från Helges Sångstudio, har sedan 2010 deltagit i ett antal internationella sångfestivaler i olika länder runt om i Europa. Detta inspirerade mig att börja fundera kring att göra något liknande här hemma i Sverige. Då Gävle Konserthus efterlyste idéer till events som kunde locka en yngre publik, kändes det helt rätt att föreslå en internationell sångfestival för barn och ungdomar.
Just det att unga artister från massor av olika länder bjuder Gävle och framför allt stans skolelever på konserter och sångtävlingar känns verkligen som ett kul koncept. Vi kände också att vi ville göra en festival där tävlingsmomentet är sekundärt och att det hela, som festivalens titel säger, ska handla om musiken i första hand och att det ska vara med barnen och ungdomarna i fokus. 

Vad är förhoppningarna inför festivalen?
– Vår stora förhoppning är såklart att evenemangen blir välbesökta och att det blir härlig konsertstämning. Vi hoppas också på ett roligt och givande utbyte mellan artisterna, det vill säga alla barn och ungdomarna från de deltagande länderna, bl.a Malta, Rumänien, Bulgarien, Georgien, Sverige, Ryssland, Ukraina, Tyskland, Turkiet och Azerbaijan.

Vad tror du att det här betyder för Gävle och vårt musikliv?
– Det vet vi väl egentligen inte förrän efteråt, men vi tror att det sätter en liten spotlight på vår hemstad i ett internationellt sammanhang. Gävle har alltid varit bra på kultur och nu tillför festivalen ytterligare ung sådan, dessutom från många olika länder och det hoppas vi Gävlepubliken ska tycka är trevligt och intressant att gå och se. 

För mer information se:
http://www.thankmusic.se
http://www.gavlekonserthus.se/konserter/thank-you-for-the-music

Kontakt: Marie Norén
E-post: marie.noren@helges.org