– Det är skönt att vi tack vare Gävle Lucia får den här möjligheten att hjälpa barn till ett härligt sommarlov, säger Inger Löf, en av initiativtagarna till Sommarkollo.
Lions Sommarkollo började för fyra år sedan i Smörnäs men numer håller man till på Forsgården i Forsby, som Lions hyr av SMU. Årets Sommarkollo började den 4 juli.
– Vi har plats för 20 barn och drygt hälften har varit med tidigare på Sommarkollo, säger Inger Löf. ”Veteranerna” hjälper också till med att ta hand om och introducera de som är nya som kanske aldrig har varit hemifrån tidigare.
På Sommarkollo får barnen vara barn och de får busa också. Barnen bor på Sommarkollo i fem dagar och får ägna sig åt bad, fiske, lek, fotboll, spel, korvgrillning på kvällarna och det blev även disco en av kvällarna. På onsdag eftermiddag ordnade Anita och Lars Jacobsson, båda medlemmar i Lions, ett populärt fikakalas med hembakat bröd! Och på torsdagskvällen var det avslutningsfest med grillning!
– Barnen får inte ha med sig varken mobiltelefon eller surfplatta, om de har någon, säger Inger Löf. Vill de ringa till mamma eller pappa får de låna telefon av oss.
Gävle Lucia gör även en insats genom att tidigare luciakandidater ställer upp. Nuvarande verksamhetsansvarig Malin Brynte, som tagit över ansvaret efter Inger Löf, har var med i Gävle Lucia 2012.
Moa Olson, 2015, och Karin Carlsson, 2012, har också varit med i Gävle Lucia och är nu med och hjälper till på Sommarkollo.
- Det fungerar jättebra på kollot och vi gör många roliga saker tillsammans, säger Malin Brynte.
Men det är inte bara barnen som trivs, deras föräldrar är också nöjda.
– Vi får så otroligt mycket beröm av föräldrarna, som ringer oss och tackar för att deras barn fick vara på Sommarkollo, säger Inger Löf. Barnen ringer oss flera månader i förväg och frågar om de kan vara med igen och det känns också bra eftersom det är för dem vi gör det.

Vill du också vara med och sponsra Gävle Lucia? Kontakta Torbjörn Edlund 070-525 84 50, edlund@gestrike.net.
Vill du boka besök av Gävle Lucia? Kontakta Lennart Löf, 070-216 61 16, lennartlof4@gmail.com.