Börje Sjöberg, ursprungligen från Ockelbo, och hans familj driver företaget 18K Luleå. Namnet förklaras med att sonen startade det när han bodde i Luleå.
- Vi har behållit vårt namn fast vår bas numera är Stockholm. Namnet är så väl inarbetat att vi inte vill byta ut det.
18K Luleå har en butik på Rådmansgatan 41 i Stockholm där man kan sälja sina värdesaker men även köpa silverföremål till bra priser men besöker även orter över hela landet för att göra inköp. Guldföremål säljs dock inte i butiken utan främst via egen auktionssajt 18kauktioner.se men även via en butik på Tradera (18K).
- Föremål med ett högre värde än metallpriset betalas också bättre. Vi försöker alltid att hitta den bästa avyttringsmöjligheten för våra kunder, säger Börje Sjöberg.
En briljantring, som köptes i Sandviken, hade ett guldvärde på 850 kronor men betalades med 3 050 kronor tack vare briljanten. En av kunderna i Sandviken fick 7 000 kronor för en Riksdaler från 1600-talet och 2 000 kronor för några nödmynt från Carl XII.
Det är alltså idé att också ta med sådant som kanske verkar värdelöst. Vem vet, det kan ge tusenlappar!
- Tandguld är också ofta värt mer än vad kunderna tror, säger Börje.
Frimärken är ofta svåra att få betalt för, om det inte handlar om kompletta häften eller andra unika exemplar. Enstaka frimärken kan ha ett högt katalogvärde, men i realiteten är de inte värda många kronor. Frimärkssamlarna är ett utdöende släkte så det behövs verkliga rariteter för att väcka intresse. Riktigt gamla vykort finns det dock ett stort intresse för. Då är det motivet som är intressant och inte frankeringen.
En av kunderna hade med sig ett gammalt cigarrettetui, men det visade sig vara av nysilver. Men han hade också med sig en boett från ett guldur som blivit förstört. Enbart boetten gav 1 025 kronor!
- Nu kan jag gå och klippa mig, sa kunden med ett skratt!
En kvinna hade rensat sina byrålådor på guld och silversmycken.
- Herregud, 15 850 kronor för saker som jag inte använder, sa kvinnan.
Ett tips, ta med värdeföremål du inte använder och besök 18K Luleå nästa gång de kommer till stan!