11-12 maj avgörs det svenska mästerskapet för unga företagare på Stockholmsmässan i Älvsjö. På plats är hundratals gymnasieelever från hela landet för att visa upp sina företag och sina affärsidéer. De har tagit sig till finalen genom att kvala in från regionala delfinaler som arrangerats under våren. Vinnaren av utmärkelsen Årets UF-företag går sedan vidare till EM där de representerar Sverige i Berlin.

UF-företagare bättre rustade för arbetsmarknaden
Den svenska arbetsmarknaden går mer och mer mot en tjänstebaserad ekonomi. Detta har medfört att kravet på kompetens har skiftat och vi har sett en ökning av antalet småföretagare. Ökningen bekräftas av statistik från SCB som visar att antalet företag med 1-4 anställda har ökat mellan år 2008 till 2014 från 175 000 till 220 000. För många är steget till att starta eget för stort, men de elever som går ut gymnasiet efter att ha drivit UF-företag är mer benägna att bli entreprenörer, då de har 20 procent högre sannolikhet att starta företag än elever som inte drivit UF-företag.

Några som har provat på UF-företagande är gänget bakom Concrete Design UF som tillverkar bord med en stålställning och med en bordsskriva av betong. Kunderna själva kan måttbeställa borden om de önskar. De som driver företaget går på Bessemerskolan och deltar tillsammans med hundratals andra gymnasieungdomar under i SM i Ung Företagsamhet.

- ”Den här UF perioden har varit otroligt händelserik men framförallt lärorik. Tack vare hårt arbete och stort engagemang har vi tillsammans uppnått stor framgång. Vi är därför väldigt tacksamma för att vi har fått den här möjligheten att driva vårt eget UF företag.” Sanna Backman, VD Concrete Design.

Ung Företagsamhets regionchef i Gävleborg Hanna Engström Löwenborg ser fram mot att åka till Stockholm med länets bästa UF-företagare:
- I år har 1078 ungdomar drivit UF-företag i vår region. Det innebär att 37 % av en årskull i gymnasiet får prova på att driva företag vilket är den högsta siffran i Sverige. De som har vunnit våra regionala tävlingar representerar nu Gävleborg på SM i Ung Företagsamhet. Samtidigt arbetar vi för att fler gymnasieelever ska få chansen att driva UF-företag i skolan – ett oöverträffat sätt att lära genom att göra, säger regionchef Hanna Engström Löwenborg.

Mässans öppettider:
Måndag 11 maj 18.30 – 21.00
Tisdag 12 maj 9.00 – 15:00
Plats: Stockholmsmässan i Älvsjö

För ytterligare information:
Fotografier fria för publicering, resultatlistor samt mer information finns på: https://www.flickr.com/photos/ufsverige/ och http://www.ungforetagsamhet.se
För mer information, vänligen kontakta:
Hanna Engström Löwenborg, regionchef, Ung Företagsamhet Gävleborg.
Tel: 072-2525858, e-post: hanna.e.lowenborg@ungforetagsamhet.se
Staffan Ekstrand, tf kommunikationsansvarig på Ung Företagsamhet i Sverige
Tel: 072-712 99 48, e-post: staffan.ekstrand@ungforetagsamhet.se

Om Ung Företagsamhet
Ung Företagsamhet är en politiskt obunden, ideell utbildningsorganisation. Sedan 1980 har vi utbildat gymnasieelever i entreprenörskap genom processutbildningen UF-företagande. Läsåret 2014/2015 driver 24 415 gymnasieelever företag under ett år. Vi erbjuder lärare utbildning och vägledning. Eleverna utvecklar sin kreativitet, företagsamhet och kunskap om företagande, genom en kombination av praktik och teori. Sedan 2009 arbetar vi även på grundskolan, där erbjuder vi tre läromedel; Vårt samhälle, Se möjligheterna och Min framtid och ekonomi. Vi driver även nätverket UF alumni. Läs mer om vår verksamhet och våra resultat på http://www.ungforetagsamhet.se/organisation/vara-resultat