Olika generationer har väl sina egna minnen av det förgångna men mys för mig är det som min mamma, pappa, svärmor och svärfar fortfarande står för. Ni har säkert varit där förut. Precis som jag och hela min generation från 1970-talet. Det finns väl inget mysigare än att komma hem, dofterna av barndomen sköljer över en och minnena består. Tiden står still på hemmaplan. Det är samma koppar, tallrikar och glas man äter och dricker ur som när man kom hem tidigare efter plugget, bredde fyra (minst) skogaholmsmackor med sex centimeters höjd på smöret, klädde in mackorna med kringelkrokar av kaviar och blandade o´boy till ett regemente. Då var det vardag och ingenting man reflekterade över. Idag är dessa dagar med efterlängtat eftermiddagsfika och mys med stora mått räknade.

Min och hela 80-tals generationen försöker fortfarande sträva efter det ultimata myset. Det är därför vi renoverar vartenda rum i nyinköpta bostadsrätten eller villan och tapetserar den obligatoriska caffe latte fondväggen, sätter upp lite nersänkta spotlights och hoppas att myset ska infinna sig mellan dagishämtning och pissljumna fiskpinnar i stekpannan. Varje gång vi åker hemifrån andas vi ut, när vi sitter i den gamla kökssoffan och äter nybakta kanelbullar och när minnena hopar sig, då infinner sig det där mysiga som vi vill åt på hemmaplan. Sedan säger vi alltid att; Ja, borta bra men hemma bäst. Javisst är det så. Hemma är bäst. Men så mysigt som det var den där dagen innan julafton eller kvällen före din födelsedag och du låg spände dig i sängen inför morgondagens alla överraskningar eller när du äntligen tog dig mod att bjuda upp till den första tryckaren på fritidsgården samtidigt som svetten lackade i din panna. Tro mig. Så mysigt blir det inte igen.

Kom ihåg att berätta för dina barn hur bra och hur mysigt de har det. Å andra sidan, i deras ögon är du bara en svamlig gubbe som pratar strunt. Låt de först växa upp och komma på besök med ditt barnbarn.
Då utbrister de förhoppningsvis med en nybakt kanelbulle intryckt i munnen ”Gud vad mysigt vi har”, och du kan med gott samvete tänka; Jag sade ju det.

För övrigt.
* Julruschen är i full gång i Gävle och resten av landet. Redan i inledningen av november har det skyltats med tomtar, presentpapper och julstjärnor. Jag var klar med julklapparna redan i oktober. Det måste vara något sorts av rekord.
* En av årets och det senaste decenniets mest framgångsriska filmer släpps lagom till tomten knackar på vår port. Den tredje delen i Twilightsagan ”Eclipse” får sin release på dvd och blu-ray den 3 december. Låt mig gissa att den ligger under många tonåringars julgranar på morgonen den 24 december.
* Under hösten har vi förälskat oss i Plura och han glänser mer än vanligt i tv4´s storstatsning ”Så mycket bättre”. Nu får vi chansen att se karln i sitt esse. Den 26 november kommer Plura och Eldkvarn till Spegeln i Gävle. Det lär bli klassiskt.

Christian Stjernström