– "Vi kommer både prata om vikten av att äta rätt för att orka med skola och träning och att det är kostsamt för miljön att producera mat som slängs bort", säger Eva Johansson, miljöpedagog Gästrike återvinnare.

Under morgonen serveras frukost för elever med bland annat överblivet bröd. Maja Wessling, hockeyspelare Brynäs pratar om vikten av att äta rätt och David Svanberg, fotbollsspelare från Sandvikens IF berättar om hur mat påverkar träningsresultat. Matakuten, Lasse Wennman berättar om sin verksamhet och miljöpedagog från Gästrike återvinnare minglar bland eleverna.

Enorma mängder fin mat slängs av matbutiker, bagerier och andra matproducenter. Orsakerna är till exempel att bäst före-datumet snart går ut eller att förpackningen är skadad. Mängden sopor ökar hela tiden och det är inte hållbart. Var femte matkasse vi i Sverige köper slänger vi bara bort.

Satsningen på frukost + föreläsningar på skolor började 2014 och är Gästrike återvinnares bidrag i EU-projektet ”Europa minskar avfallet”. Gästrike återvinnare lyfter matens egentliga värde och ger tips om hur man som privatperson kan minska sitt matsvinn. Kändisar från regionen som Babsan, Clara Hagman och My Heart is a Metronome ger egna tips på kampanjsajten.

För enkla tips på hur man kan minska matsvinnet i sin vardag, gå in på tankfore.gastrikeatervinnare.se eller http://www.slängintematen.se.