Även i sommar vågar Torsåker utlova en musikupplevelse utöver det vanliga, musik i tre dagar och med fjorton band uppträdandes från två scener, instrumentförsäljning, mat – och dryckesservering, open stage och jam, finns något för alla. Avslutning med dans till RockaBillymusik utlovas som vanligt på Tors Loge.
På Logens innescen kommer en Open Stage att finnas under lördagen, där spelsugna kan anmäla sig för att gå upp och riva av ett par låtar. Ett ypperligt tillfälle att visa upp sina färdigheter och få känna på festivalpubliken. Styrelsen understryker att de gärna vill se en föryngring och fortlevnad i både musikgenren bluegrass och självklart så även i festivalen. Under flertalet år tillbaka har de därför varit noga med att erbjuda workshops i samband med festivalhelgen, vilket faller sig helt naturligt. ”Har musiker flugit hit från andra delar av världen måste vi passa på att utnyttja dem och deras färdigheter till fullo under deras vistelse här”. Workshop hålls för olika instrument så som banjo, gitarr och dobro men möjligheten att fördjupa sig i stämsång har även den stått på agendan. Under lördagen kommer Tjeckiska G-runs´n Roses att hålla i en bandworkshop, som säkerligen inte bara är spännande att delta i, utan även att lyssna till och därför slås portarna upp lagom i tid till denna. Festivalen är i och med detta inte bara till för den som vill lyssna till, utan minst lika mycket för dig som vill lära mer och få chansen att spela tillsammans med våra skickliga musiker.
I år kommer Torsåker att leverera ett smakprov på den yngre generationen bluegrassband, i form av brittiska Flats and Sharps. Ett glatt gäng grabbar som besökte festivalen första gången för två år sedan, då alla som tonåringar, och lyckades charma den svenska publiken. Från scenen i The Royal Albert Hall till scenen i Torsåker kommer så det brittiska bandet på ett uppskattat återbesök. Glädjen och kärleken till musiken lyser starkt igenom deras framträdanden och det märks att killarna trivs med vad de gör. Flats and Sharps spelar såväl egna låtar som lånade och när den nya generationen tar sig an 60-talets ”Will you still love me tomorrow” blir det en spännande blandning av både genrer, nytt och gammalt. Bandet kommer att uppträda under festivalens alla tre dagar, med start fredagen 3 juli på Tors Loge, då tillsammans med bland andra italienska Ruben & Matt and the Truffle Valley Boys och The Plough som åkt enda från Australien! Med och startar upp festivalhelgen är självklart även Downhill Bluegrass Band, Torsåkers egen stolthet.
Helgens schema är fullspäckat och det fina vädret beställdes för flera månader sedan. I och med detta blir kombinationen av amerikansk folkmusik och svensk sommar, något man bara inte får missa och en av sommarens höjdpunkter.
På festivalens hemsida http://www.bluegrass.nu finns information om varje enskilt band och även länkar till deras hemsidor.