Bärbuskar som du sätter i år får du nog vänta på i ett par år innan skörden blir tillräckligt stor för vidare förädling av bären. Dvs. ca 10 liter per buske. Äta direkt från bärbusken låter sig göras redan första året!

Från fruktträden, kan du smaka på skörden redan i höst, om du köper uppvuxna träd. Då ser du också bättre hur de växer och hur fertila de är.

För alla er som redan har det mesta, skulle jag vilja rekommendera en koll på bifogade recept, längst ned i artikeln – om det kan vara något?

Själv är jag särskilt nöjd med aperitifen som tar 10 – 15 dagar att göra klar. Ett halvt kilo bär ger 5 flaskor med ca 8 volymprocent eldvatten i. Går att göra på vita, röda och svarta vinbär med samma recept!

Att satsa på bärbuskar och fruktträd är en mycket intressant och givande hobby – med minimalt trädgårdarbete!
Bara lite omsorg:

Någon minut då och då för att hålla borta ogräs, om du inte vill använda plastskydd,
lite bevattning första året och vår- och höstgödning - that`s it!

-Som sagt, arbetsinsatsen är liten, särskilt med tanke på resultatet i form av många års skördar.
Beskärnings- och urglesningsarbetet är också obetydligt de första åren.
Längre fram behövs kanske ytterligare råd och tips, som vi också ställer upp med! förklarar Lennart Holmgren på Bernö Trädgårdscentrum i Sandviken och Gävle.

Kom in till Bernö Trädgårdscentrum i Sandviken och tala med Lennart och hans medarbetare, så berättar de mer!

Tips, råd och mer information från:
Bernö, Sandviken och Gävle
026 - 25 70 80
Se också:
http://www.berno.nu
Recept på Aperitifen av vinbär, nedan!

Utrustning som behövs:
2 st 10 - 12 liters behållare t ex gamla svagdrickaflaskor, kork med jäsrör, pinne att rör om med, saftsil med tygpåse, Melitta behållare med pappersfilter och en hävert.

OBS! Viktigt att flaskorna och övriga materiel är ordentligt rengjorda

A. startsatsen:
5 liter kokt vatten avsvalnat till rumstemperatur,
½ kg mosade vinbär
2 apelsinklyftor
1 hekto fina russin
2 kg socker
25 gram vinjäst med näring i.

B. efter 10 dagars jäsning:
25 gram vinsyra och 1 skivad citron.

C. efter silning av vinsaften
En portion klarmedel.

D. efter filtrering genom Melitta filtret
50 gram citronsaft.

E. Klart att fylla på plaskorna!

Gör så här:

1.Blanda i startsatsen i behållaren, rör om och sätt i korken med jäsröret. Låt stå i rumstemperatur i 10 dagar.

2. Stoppa jäsningen med B ovan och låt stå i två dagar.

3. Sila av och häll över vätskan i den andra flaskan, och låt stå en dag.

4. Häll i C. klarmedel enligt instruktionen på förpackningen och låt stå i två dagar.

5. Tappa över vinet i den noga rengjorda första flaskan med häverten.

6. Filtrera vinet genom Melitta filtret och tillsätt citronsaften enligt D.

7. Buteljera

--Slut! --